Waarom zien we in de herfst dat honden en paarden sneller ziek worden? Hoe komt het dat virusinfecties makkelijker de kop opsteken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze zonder veel problemen de herfst en winter doorkomen? In dit blog ga ik vertellen welke factoren ervoor zorgen dat dieren vatbaarder zijn in de herfst. En krijg je de 4 tips om een verminderde weerstand bij paard en hond in de herfst te voorkomen.
De zomer loopt weer ten einde en de herfst komt er weer aan. Het seizoen dat de weerstand van onze honden en paarden alle zeilen moet gaan bijzetten. Er gebeurd veel in en om het lichaam waardoor de weerstand het in dit seizoen extra moeilijk heeft. Dieren die al een wat mindere gezondheid hebben, zullen nu allerlei klachten en kwaaltjes gaan ontwikkelen.
De herfst is het seizoen waarin het lichaam weer moet wennen aan de kou en de natte winderige dagen die eraan komen. Dit gaat, bij ons mensen, vaak samen met snotneuzen en hoesten. Ook bij onze dieren zien we dat ze vatbaarder zijn voor allerlei virussen en infecties, zoals kennelhoest, influenza en rhinopneumonie.
De vacht moet zich gaan aanpassen
In het voorjaar en najaar wisselen honden en paarden hun vacht. In het voorjaar moet de dikke jas uit en in het najaar moet de dikke jas weer aangemaakt worden. Vooral het aanmaken van een nieuwe warme jas kost erg veel energie. De energie die het dier binnenkrijgt kan maar 1x gebruikt worden. Hierdoor is er minder energie voor andere lichaamsprocessen. Waaronder dus voor het immuunsysteem. Het gevolg is dat het immuunsysteem (tijdelijk) minder werkt en honden en paarden vatbaarder worden voor allerlei virussen en bacteriën.
De verandering in leefomgeving zorgt dat dieren vatbaarder zijn voor pathogenen
Honden en paarden komen minder buiten. Er wordt minder (lang) gewandeld, de weides zijn minder begaanbaar en trainingen staan op een laag pitje. Voldoende frisse buitenlucht is belangrijk om luchtwegen en het immuunsysteem gezond en sterk te houden.
In de winter zitten daarnaast deuren en ramen vaker dicht. Door minder frisse lucht blijven virussen meer in de omgeving hangen en is er meer kans dat ze door onze dieren en ook onszelf opgepikt worden.
De blootstelling aan zonlicht is minder, waardoor de weerstand ook zwakker wordt.
De weerstand kan in deze tijd van het jaar wel een boost gebruiken.
Om je dier zonder problemen de herfst en winter door te laten komen kun je een aantal stappen nemen.
1. Voeding
Gezonde voeding is van essentieel belang voor een goed functionerend immuunsysteem. Gezonde voeding bevat de juist voedingstoffen in de juiste hoeveelheid om te zorgen voor een goede spijsvertering. De darmflora blijft hierdoor gezond. Een gezonde darmflora is nodig voor een gezond immuunsysteem.
Voor honden is voeding dat bestaat uit veel vlees, weinig bewerkt is, weinig suikers en geen kunstmatige voedings- geur- en kleurstoffen bevat van essentieel belang. Hierbij kun je denken aan versvlees, natvoer of gestoomd voer.
Bij paarden moet het rantsoen uit voldoende ruwvoer (9-12 kilo) bestaan. In de herfst en winter is dat voornamelijk hooi van goede kwaliteit eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen.
2. Voldoende beweging en frisse lucht
Ook in de herfst en winter moeten dieren buiten kunnen lopen en frisse lucht kunnen inademen. Honden kunnen ook in de regen hun wandeling maken. Paarden vinden het niet erg om een aantal uren in de wei of paddock door te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat er frisse lucht in de stal en in huis kan komen zodat virussen minder kans krijgen.
3. Reiniging
Het najaar is ook een uitstekend tijdstip om de half jaarlijkse reiniging aan je dier te geven. Het hele jaar door neemt het lichaam allemaal afvalstoffen op. Deze afvalstoffen kunnen zorgen voor micro-ontstekingen waardoor het immuunsysteem continue aan het werk is. Gaat de energie dan ook nog eens naar de rui, dan krijgt het immuunsysteem het helemaal zwaar en is een dier vatbaarder. Door het lichaam te helpen met het afvoeren van de afvalstoffen wordt het immuunsysteem ontlast en kan het zich richten op de binnendringers.
4. Supplementen en kruiden ter ondersteuning
Om de weerstand een steuntje in de rug te geven kun je diverse supplementen en kruiden inzetten. L-Lysine is een aminozuur dat ervoor zorgt dat virussen zich in het lichaam minder goed kunnen vermenigvuldigen. Vitamine B6 zorgt voor meer aanmaak van afweercellen en zink ondersteunt de algehele werking van het immuunsysteem. Het kruid Echinacea is een weerstandbooster bij uitstek. Daarnaast kun je een combinatie van tea tree en citroen essentiële olie inzetten om te zorgen voor meer witte bloedcellen en het doden van bacteriën en virussen.
Met deze 4 tips om een verminderde weerstand bij paard en hond in de herfst te voorkomen zorg je er ook nog voor dat je dier het hele jaar rond gezond blijft.
Kom je tijdens je werk geregeld honden en/of paarden tegen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Wil je hun die steun kunnen geven met middelen specifiek toegepast op hun behoeften?
Dit leer je in de opleidingen Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant.
Vraag hier de opleidingsbrochure aan.