detoxen niet zonder gevaar

Heb jij ook al het advies gekregen dat je je paard of hond een detox kuur moet geven? Of dat een detox of reining je dier van zijn allergie af helpt? Ontdek dat zomaar een detox of reinigingskuur geven niet altijd zomaar kan en begeleid moet worden door een deskundige.

 

Gevaren van een detox kuur.

 

De rui in de herfst is het begin van de grote herfstschoonmaak. In de herfst beginnen de dieren weer te verharen en bereidt het lichaam zich voor op de winter. Van oudsher is de winter het seizoen waarin er minder voedsel aanwezig is. Voor de in het wild levende dieren zorgt dit ervoor dat er een vastenperiode aanbreekt. Het lichaam moet zijn eigen reserves gaan aanspreken en gaat het lichaamsvet gebruiken als energiebron. In het lichaamsvet zitten afvalstoffen opgeslagen die vrijkomen en door de uitscheidingsorganen het lichaam verlaten. Hierdoor vindt er een grote schoonmaak plaats en wordt de gezondheid verbeterd.

 

Voor de paarden verandert bijvoorbeeld het rantsoen langzaam van vol en vet gras in langere, ruwere vezels en later ook basten en twijgen. De voedingsbronnen bevatten stoffen die van belang zijn voor een goede gezondheid en een goede reiniging. Zo gaat het lichaam met zo min mogelijk belastende stoffen de winter in. Bij wolven/honden zorgt het ruien en het verbruiken van het lichaamsvet voor het afbreken en afvoeren van afvalstoffen zodat het lichaam opgeschoond wordt. Ondanks dat zij carnivoren zijn eten ze ook wel eens van reinigende planten en door het opeten van de maaginhoud van prooidieren krijgen ze ook delen van reinigende kruiden binnen.

 

Belastende afvalstoffen moeten verwijderd worden. Door hoe wij onze paarden en honden tegenwoordig houden is deze natuurlijke reinigingscyclus doorbroken. Terwijl juist nu het lichaam meer belastende stoffen binnenkrijgt door voeding, luchtvervuiling, antivlooien- en tekenmiddelen, ontwormingsmiddelen, vaccinaties en medicatie. Dus enerzijds reinigt het lichaam zichzelf minder door gebrek aan reinigende voedingsstoffen. Anderzijds komt het lichaam met steeds meer belastende stoffen in aanraking die als afvalstoffen opgeslagen worden.

 

Gezondheidsklachten ontstaan doordat uitscheidingsorganen niet goed werken. Normaal gesproken worden de afvalstoffen door longen, nieren, lever, lymfe en darmen uitgescheiden. Als het lichaam met te veel afvalstoffen te maken krijgt, kunnen deze organen ze niet meer goed afvoeren. Hierdoor blijven de belastende stoffen achter en kunnen ze op den duur gezondheidsklachten geven. Je kunt dan denken aan oor- en anaalklierontstekingen, jeuk, vettige vacht, allergie, verminderde wondheling, mok etc..

 

Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het verstandig om 2x per jaar een reinigingskuur te geven aan je paard of hond. De detox of reinigingskuur zorgt ervoor dat de uitscheidingsorganen meer geprikkeld worden en tegelijkertijd zorgt het voor ondersteuning van deze organen. Hierdoor worden de afvalstoffen beter en efficiënter afgevoerd. De ideale periodes zijn de lente en nu, de herfst. Zo gaat je dier zonder belastende stoffen de winter in.

 

Er is altijd een ideale reinigingskuur voor jouw dier, zodat hij weer goed in zijn vel zit. Er zijn diverse typen reinigingskuren of detox manieren. Niet elke methode is voor ieder dier geschikt. De groene leemkuur is de meest effectieve kuur. Daarnaast zijn er veel detoxkuren op basis van kruiden op de markt. Deze kunnen afhankelijk van hun sterkte mild of heel sterk inwerken.

 

Nu lijkt her geven van een detox kuur de oplossing voor alle problemen. Je vindt er ook steeds meer over terug op social media en detox kuren worden te pas en te onpas geadviseerd. Het lijkt een wonder middel met ingrediënten uit de natuur.
Dan zal het wel veilig zijn en kun je het zo toepassen. Je kunt een detoxkuur tenslotte overal bestellen.

 

Helaas is dit niet waar en kun je door het inzetten van de detoxkuur de gezondheid van het dier schade aanbrengen. Ken jij de onderstaande gevaren van het inzetten van een detoxkuur?

 

1. Een detoxkuur voor jonge of juist oude dieren kan niet zomaar

 

Jonge dieren zijn nog in de groei en dat geldt ook voor hun organen. Deze zijn nog in ontwikkeling en hebben vooral baat bij gezonde voedingsstoffen. Als jonge dieren goede passende voeding krijgen, dan kunnen zij prima zonder een detozkuur. De organen kunnen het zelf wel afvoeren. Ga je organen wel ondersteunen, dan kan dat nadelige gevolgen voor de ontwikkeling hebben.

Oudere dieren hebben vaak wel veel afvalstoffen opgeslagen vanuit alles wat ze eten en via lucht binnenkrijgen. Maar die zomaar een detoxkuur geven, kan zeer schadelijk zijn. De organen bij ouder dieren hebben minder energie en functioneren al minder. Ga je zomaar een detoxkuur inzetten, dan kan dat ervoor zorgen dat de organen overbelast en zelfs beschadigd raken.

 

2. Medicatie gebruik en detoxen gaat niet samen

Voor dieren die medicatie krijgen is een detoxkuur niet geschikt. In de detoxkuren zitten kruiden die de werking van de lever beïnvloeden. Hierdoor kan het zijn dat de medicijnen niet werken of dat ze langer in het lichaam aanwezig blijven, omdat ze minder goed afgebroken worden. Als de werking van de medicijnen vermindert, dan kunnen klachten de kop weer opsteken. Wordt de afbraak van medicijnen beïnvloed dan loop je de kans dat het dier een vergiftiging oploopt.

 

3. Detox direct na antibioticakuur, ontworming, vaccinatie of orale anti-teken en -vlooien middelen

 

Wanneer een dier net gevaccineerd is, antibiotica heeft gehad, ontwormt is of medicatie heeft gehad, moet er een wachttijd van 3 weken aangehouden worden. Drie weken na de laatste toediening van de genoemde middelen mag pas begonnen worden met de reiniging. Als er te snel een reiniging ingezet wordt, kan de nawerking van de middelen teniet gedaan worden. Hierdoor kan het zijn dat bijvoorbeeld in het geval van antibiotica de ontsteking toch de kop op steken.

 

4. Overbelasting door teveel bewegen

Het reinigen kost energie waardoor de belasting aangepast moet worden.Meestal merk je niets aan je dier tijdens een kuur. Soms zijn de dieren een beetje hangerig. Dit komt doordat het lichaam veel energie gebruikt met het afvoeren van alle afvalstoffen. Vaak is er dan sprake van een grote vervuiling. Het kan voorkomen dat er tijdelijk wat meer ontlasting geproduceerd wordt door de afvoer van afvalstoffen, dit herstelt zich vanzelf weer.
Omdat het reinigen energie kost, is het goed om een dier niet extra te belasten tijdens de reinigingskuur. Normale beweging is wel goed en ondersteunt het reinigingsproces.

 

Kom je tijdens je werk geregeld honden en/of paarden tegen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Wil je hun die steun kunnen geven met middelen specifiek toegepast op hun behoeften?

 

Dit leer je in de opleidingen Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant.

Vraag hier de opleidingsbrochure aan.