Afscheid nemen van een dier

Iedereen die dieren heeft krijgt er ooit mee te maken. Afscheid nemen van een dier. Leven de dieren in een roedel, kudde, groep dan moeten de achtergebleven dieren ook afscheid nemen. Hoe maakt je het afscheid nemen makkelijker? Hoe kun je dieren ondersteunen in het omgaan met de nieuwe situatie?

Het verlies van een kudde- of roedelgenoot is ingrijpend.
Wanneer een lid van de kudde of roedel komt te overlijden of gaat verhuizen is er niet alleen verdriet bij de eigenaar en andere betrokkenen, maar ook bij de kudde- en roedelgenoten die achterblijven.

Het overlijden van een paard of hond geeft veel verschillende emoties. Als eigenaar ben je verdrietig en aangeslagen, vanwege de moeilijke beslissing die je hebt moeten nemen of het plotseling wegvallen van je maatje. Dit merken de dieren om je heen ook. Je reageert anders, je energie is anders, je bent uit het veld geslagen.

Ook de achtergebleven kudde- en roedelgenoten hebben hun verdriet om het gemis van hun maatje, hun steun in de groep. Hierdoor ontstaat ook onrust in de kudde en de roedel. Dit geeft ook verschillende emoties. Het ene dier laat meer zien dan het andere.

Het herkennen van verdriet is vaak moeilijk. Het ene dier trekt zich terug, toont depressief, gaat aandacht uit de weg en keert zich in zichzelf. Kan zelfs gaan snauwen en grauwen als je aandacht wilt geven. Het andere dier zoekt juist afleiding, zoekt de confrontatie met anderen omdat de stabiliteit in een kudde of roedel weg is, is boos of stort zich op zijn taak. Bijvoorbeeld de jachthond waarbij het jachtinstinct opeens aanwakkert of een springpaard dat nog meer zijn best doet dan anders. Sommigen laten helemaal niets zien en houden een masker voor alsof alles goed is.

 

De juiste steun en ondersteuning is van belang om zo problemen met het verwerken van verdriet te voorkomen.

Heeft je paard of hond een maatje verloren? Let dan goed op de reactie die hij/zij laat zien. Geef je dier de steun die nodig is om het verdriet te verwerken. Bij dieren die zich terugtrekken en depressief lijken, zijn we ons vaak wel bewust dat het dier lijdt onder het verdriet. Maar bij dieren die meer onvrede en agressie laten zien of de dieren die niets laten merken of werklustig worden, zien we het verdriet vaker over het hoofd. We gaan ze of strenger aanpakken, gebruik maken van de werklust of door op de oude voet.

De verkeerde aanpak bij verdriet kan ervoor zorgen dat later problemen ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat het verdriet niet goed verwerkt wordt. Hierdoor kunnen later klachten ontstaan. Ze kunnen mentaal steeds meer uit balans raken en stereotype gedrag laten zien, zoals weven en kribbebijten bij paarden of blaffen en zichzelf likken of zelfs verwonden bij honden.

 

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de verwerking van de scheiding of het overlijden van een maatje makkelijker te maken door

 

Zorgen voor een geurherinnering

Als je weet dat een lid van de kudde of roedel gaat verhuizen of ingeslapen moet worden, kun je al enige dagen voor dat moment een lap of deken bij het dier dat weggaat leggen. Hierdoor zorg je ervoor dat je een geurherinnering hebt die je later bij het achtergebleven dier kunt laten. Dit is vooral goed bij pups die het nest verlaten of een veulen dat gespeend wordt.

 

Laat ze afscheid nemen

Laat bij het overlijden de achtergebleven dieren ieder op hun eigen manier afscheid nemen. De ene wil bij het overleden dier blijven, de ander wil zo ver mogelijk weg. Respecteer elke reactie. Dwing de dieren nergens toe. Geef ze de tijd om het zelf te verwerken.

 

Blijf zelf rustig

Hoe moeilijk het ook voor jezelf is, probeer zelf ook zo rustig mogelijk te zijn en zoveel mogelijk de normale gang van zaken door te laten gaan. Natuurlijk heb je zelf ook verdriet of ben je van slag. Dat is heel normaal. Maar zorg ervoor dat je geen steun gaat zoeken bij de andere dieren. Zij hebben ook hun eigen ruimte nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.

 

Leg uit wat er gaat gebeuren

Het klinkt raar, maar dieren begrijpen vaak meer dan wij denken, omdat ze onze energie kunnen oppikken. Je kunt daarom in deze moeilijke tijd het dier uitleggen dat het goed is dat het gaat (pup gaat naar een mooi nieuw huis met veel geliefden, een ziek dier dat niet meer hoeft te lijden). Maar leg ook de dieren die achterblijven uit wat er gaat gebeuren. Door dit te vertellen breng je de juiste energie over die de scheiding makkelijker gaat maken.

 

Heeft het dier heel veel moeite met de overgang naar de nieuwe situatie? Wat kun je dan doen om je dier te steunen als er verdriet is?

 

Steun bieden

Zorg ervoor dat het dier steun bij je kan zoeken. Deze steun houdt niet in dat je meegaat in het verdriet of bijvoorbeeld als een hond meer gaat blaffen hem aait en zegt dat het goedkomt. Op deze manier bevestig je het gedrag en wordt het alleen meer. Laat het dier bij je zijn en reageer ook nu weer zo normaal mogelijk.

 

Geef het dier de tijd om te rouwen

Wij mensen gaan ook allemaal anders om met verdriet. De een heeft meer tijd nodig om te rouwen dan de ander. Dit is bij dieren niet anders. Gun ze de tijd die ze nodig hebben, maar zorg er wel voor dat je leuke dingen met ze doet. Dat ze hierdoor wat afgeleid worden van hun verdriet en daar niet in kunnen verdrinken.

 

Zorg voor afleiden van de situatie

Is het dier agressiever en bozer geworden? Leidt het dier dan af. Haal de hond weg bij de bron die zorgt voor de agressie. Zet het paard tijdelijk alleen met die paarden waar hij steun aan heeft. Door verandering van kudde- en roedelsamenstelling moet iedereen weer zijn plekje vinden. Geef dit de tijd. Laat ze zelf de nieuwe orde bepalen, maar grijp wel in als het te heftig wordt.

 

Ondersteun het proces met Bach Bloesems.

Bach bloesems zijn hele zachte middelen die ervoor zorgen dat het verwerken van verlies en verdriet makkelijk verloopt. Dat de dieren beter kunnen omgaan met de nieuwe situatie. Is de scheiding abrupt? Is er geen mogelijkheid geweest om afscheid te nemen? Dan zouden de Bach bloesems Star of Bethlehem, Rock Rose, Cherry Plum, Clematis en Impatiens kunnen helpen. Kan het dier niet wennen aan de nieuwe situatie? Dan zijn de bloesems Walnut, Honeysuckle en Start of Bethlehem de aangewezen bloesems. Laat je dier specifieke gedragsveranderingen zien naar aanleiding van verdriet, dan moet er gekeken worden welke van de 38 bloesems specifiek bij het dier horen en die ervoor kunnen zorgen dat het dier weer in zijn normale doen komt.

 

Kom je tijdens je werk geregeld honden en/of paarden tegen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Wil je hun die steun kunnen geven met middelen specifiek toegepast op hun behoeften?

 

Dit leer je in de opleidingen Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant.

Vraag hier de opleidingsbrochure aan.