Vuurwerkangst bij paarden en honden

Je hebt ze vast ook wel in je bedrijf? Honden of paarden die bang zijn voor vuurwerk. Helaas zijn de eerste knallen alweer te horen. In deze blog laat ik je zien welk advies je de eigenaren van een dier met vuurwerkangst mee kan geven.

 

Wat zou je (nog) kunnen doen nu het einde van het jaar nadert?

 

Voor veel honden is het einde van het jaar een periode van stress.
Niet doordat, zoals bij ons, ze nog een aantal van hun goede voornemens willen waarmaken, maar omdat het vuurwerk weer voor de deur staat.
Elk jaar lijkt het geknal eerder te beginnen. Nu, nog een kleine 2 maanden voordat de klok aftikt naar 2023, hoor je her en der de knallen al. Zeker in de steden en dorpen. Hier op het platteland valt het gelukkig nog mee.

Voor honden en paarden met angst zorgt deze periode voor veel stress en spanning en soms wel zo erg dat het schade aan het dier brengt, mentaal of fysiek.

 

Fysieke gevolgen van vuurwerkangst

 

Vaak staan we er niet bij stil. Maar door deze stressvolle periode kunnen dieren die al chronische klachten hebben zoals een  allergie, PPID, insuline resistentie en diabetes meer last hebben van hun aandoeningen.
Stress triggert bij veel gezondheidsproblemen dat klachten gaan verergeren en het lichaam meer uit balans raakt.

Dit zorgt ook weer voor stress en spanning bij de eigenaren. Wat kun je een eigenaar adviseren, zodat de stress  vermindert en ervoor te zorgen dat hun viervoeter een beetje relaxed het nieuwe jaar in gaat?

Merk je aan een paard of hond dat de stress, angst en gespannenheid echt samenhangt met het vuurwerk, dan is het nu het goede moment om met de ondersteuning te beginnen. In deze blog krijg je de stappen en handvatten om ervoor te zorgen dat een dier weinig last heeft van het vuurwerk.

 

Is een hond of paard altijd al een angstig en gespannen type?

 

Dan kun je deze stappen ook volgen, maar eigenlijk werkt het beter als je dieper gaat kijken waarom een dier angstig of gespannen is. Bij een dier dat altijd wat gespannen is, is er meer aan de hand dan alleen angst voor vuurwerk. De oorzaak van de angst en gespannenheid kan liggen in een voedingstekort, disbalans in organen of een opgelopen trauma. Door met een therapeut op zoek te gaan naar de oorzaak, zal een dier meer kunnen ontspannen en zelfverzekerder worden en is vuurwerk mogelijk ook niet eng meer.

Als we nu gaan kijken naar “echte” vuurwerkangst dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

 

Reguliere aanpak

Uiteraard is er de keus tussen natuurlijke middelen en medicijnen van de dierenarts. Een van de middelen is Vetranquil (ook in de handel onder de namen Calmivet en Sedalin). Dit medicijn wordt gebruikt als spierverslapper. Van deze middelen zijn echter aanwijzingen dat het de zintuigelijke waarneming niet verandert, maar juist scherper maakt.

Een paard of hond heeft dus net zoveel stress van het vuurwerk, alleen kan het zijn overlevingstactiek om een veilige plek te zoeken niet meer toepassen! Een zeer traumatische ervaring en vaak zie je dat dieren na gebruik van dit middel alleen maar angstiger zijn geworden. Laat je goed informeren door je dierenarts als je kalmeringsmiddelen wilt gebruiken.

 

Natuurlijke ondersteuning bij vuurwerkangst

Gelukkig zijn er ook combinaties van voedingsstoffen en kruiden die helpen te ontspannen en stress te verminderen. Voor een optimale werking is het nodig om op tijd met deze middelen te beginnen. Vandaar dat het volgende stappenplan opgezet is.

Stap 1 begin november

 • Tranquil compositum
  Let wel op dat Sint-Janskruid niet altijd samen gegeven kan worden met reguliere medicatie, overleg daarom bij twijfel met een therapeut. Je kunt ook later met dit middel beginnen, maar het heeft een beter effect als je met dit middel al begint voordat de eerste knallen te horen zijn
 • Het dier ondersteunen met een ontspannende massage
 • Het dier laten wennen aan een bodywrap voor meer steun en gevoel van veiligheid

 

Stap 2. 1-2 weken voor Oud en Nieuw

 • Calm/Relax/Nervo/Strezz supplement
 • Bach Rescue
 • Beginnen met het verdampen van rustgevende essentiële oliën zoals bv melisse, lavendel, ceder, kaneel, gember of een andere olie die een dier heeft uitgekozen.
 • Voldoende veilige verstop plekken in huis maken voor honden. Voor paarden een plek creëren waar ze zich veilig voelen. Dit kan zowel buiten als binnen zijn.
 • Ieder jaar slaan honden op de vlucht vanwege een onverwachte knal. Vanaf half december is het goed om specifiek rustige gebieden op te zoeken om de hond uit te laten en als dit niet mogelijk is de hond aangelijnd te houden.

 

Stap 3. Oudejaarsdag

 • Supplementen blijven geven
 • Bach Rescue dosering evt ophogen
 • Controleer geregeld hoe het dier zich voelt, zodat je kunt zien of de plek genoeg veiligheid biedt
 • Zorg voor omgevingsgeluid die de knallen wat maskeren
 • Verdamp van rustgevende essentiële oliën
 • Bodywrap aanbrengen

 

Stap 4. Oudejaarsavond

 • Supplementen blijven geven
 • Bach Rescue dosering evt ophogen
 • Hond binnenhouden en paarden op een veilige plek waar ze niet kunnen ontsnappen
 • Zijn dieren echt ban laat ze niet alleen, steun ze door jouw aanwezigheid.
 • Voor afleiding zorgen in de vorm van een speeltje, wat lekkers en hersenwerk.
 • Verdampen van rustgevende essentiële oliën

Het bovenstaande stappenplan zal ervoor zorgen dat honden en paarden en hun eigenaren met een gerust hart het oude jaar afsluiten en het nieuwe jaar in gaan.

In de 1-op-1 opleidingen tot Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant besteden we aandacht aan stress en angst en hoe je een dier kan ondersteunen en is er ook een les specifiek over vuurwerkangst.

 

Vraag hier de opleidingsbrochure aan.