fbpx
Back to Top

FULLY RESPONSIVE WE'RE REALLY GOOD AT .. CREATIVITY

Architecto ducimus error esse excepturi, fugiat inventore labore nemo


BLOG

hond gezond darmen voeding

Van mond tot kont

Je kent de darmen waarschijnlijk wel als de poepfabriek en weet dat ze zorgen dat voedingstoffen opgenomen worden. Maar weet je ook dat ze van groot belang zijn voor zowel de fysieke als mentale gezondheid?

Van mond tot kont

Het spijsverteringskanaal loopt van de mond tot de kont. Eigenlijk staat dit systeem in direct contact met de buitenwereld. Zowel via het begin als het uiteinde, als door wat het te verwerken krijgt. Het voedsel.

Het is dus de plaats waar het lichaam het meest in contact komt met niet gewenste indringers, zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.

Continue Reading
teken lyme spirocheet bacterie paard hond

Ben jij ze al tegengekomen?

Wat tegengekomen, zul je denken?

Nou, teken…

We hebben alweer een paar lekkere lentedagen achter de rug met heerlijke temperaturen. Zodra de temperatuur boven de 7-8°C komt, worden de teken ook weer wakker.

Het is dus weer tijd om je hond of paard te beschermen tegen de teken. Maar waarom eigenlijk?

Continue Reading
emotie cirkel

Emoties spelen een grotere rol bij het ontstaan van ziekten dan we denken

Vorige maand heb ik geschreven over de invloed van stress op gezondheidsproblemen.

Vooral de link met de spijsvertering en het immuunsysteem is toen besproken. Klik hier om dit terug te lezen.

Maar niet alleen stress heeft invloed op het lichaam. Alle soorten emoties hebben invloed op het functioneren van organen en op de gezondheid. Hier sta je vaak niet bij stil, maar in onze taal komt dit ook vaak naar voren.

                “een blok of knoop in je maag hebben”

“je gal spuwen”

“iets op je lever hebben”

Continue Reading

Hoe zorgt stress voor het ontstaan van ziekten?

Hoe zorgt stress voor het ontstaan van ziekten?

Door het vuurwerk hebben honden en paarden toch veel stress opgelopen. Uitingen van stress kunnen heel uiteenlopend zijn. Sommige dieren laten duidelijke signalen zien en anderen zijn meer binnenvetters en kroppen de stress op.

Niet alleen vuurwerk en andere harde geluiden kunnen stress geven. Leefomstandigheden, omgang en training maar ook voeding kunnen zorgen voor stress.
Continue Reading

Het is nooit te vroeg om te beginnen

paard hond allergie pollenDe afgelopen weken zijn er weer diverse vragen over paarden met zomereczeem en honden met een seizoensgebonden allergie binnen gekomen. De meest gestelde vraag was: “Wanneer moet ik gaan beginnen met behandelen?” Nou, nu is het juiste moment.

Dit is de tijd van het jaar dat deze klachten zo goed als verdwenen zijn. Zijn ze nog niet weg? Dan heb je niet te maken met zomereczeem of pollenallergie.

Zijn de klachten wel weg, dan verdwijnen de vragen en de zorgen weer op de achtergrond. Totdat ze in het voorjaar de kop weer op steken en je weer op zoek gaat naar middelen die de klachten verminderen.

Continue Reading

Het vuurwerk komt er weer aan!!!!

vuurwerk angst hond paardVoor veel honden en paarden is het einde van het jaar een periode van stress. Niet doordat, zoals bij ons, ze nog een aantal van hun goede voornemens willen waarmaken, maar omdat het vuurwerk weer voor de deur staat.

Elk jaar lijkt het geknal eerder te beginnen. Elk jaar lijkt het meer te worden en elk jaar wordt je dier onrustiger.

Voor honden en paarden met angst zorgt deze periode voor veel stress en spanning en soms wel zo erg dat dit zowel mentale als fysieke schade brengt. Dit zorgt ook weer voor stress en spanning bij jezelf. Wat kun je als eigenaar doen om deze stress te verminderen en ervoor te zorgen dat je viervoeter een beetje relaxed het nieuwe jaar in gaat?

Continue Reading

Wat is nu waar over ontwormen?

Ontwormen “baat het niet, schaadt het niet” toch?paard hond ontwormen

Zomaar vier keer per jaar ontwormen. Zomaar ontwormen zonder te weten of en welke wormen aanwezig zijn. Zomaar ontwormen zonder rekening te houden met het gewicht van het dier.

Mensen met paarden weten het al langer. Zomaar ontwormen kan grote gevolgen hebben.

Bij paarden komen in grote getalen al wormen voor die resistent zijn tegen de huidige ontwormingsmiddelen.

En dat is een groot probleem, omdat nieuwe middelen niet 1-2-3 ontwikkeld zijn.

Continue Reading

Artrose, dieseltjes weer aan het lopen

herfst paard artrose
Het najaar en de winter zijn de periodes van het jaar dat dieren met artrose extra last kunnen hebben. Je hond komt weer moeilijker in de poten, is strammer en pijnlijker als hij begint met lopen. Je paard heeft weer opstart moeilijkheden en loopt zelfs een beetje kreupel. Het wandelen en rijden is in het begin geen pretje en je merkt dat je dier pijn heeft.

Continue Reading

Gezonde darmen zijn de basis

In de natuurgeneeskunde wisten we het al langer, maar de wetenschap is er nu ook uit. De basis van een goede gezondheid bevindt zich in de darmen. Dat de fysieke gezondheid afhangt van de gezondheid van de darmen lijkt logisch, maar wist je dat ook de mentale gezondheid afhangt van goed functionerende en bevolkte darmen?

Hoe zit dat nu eigenlijk?

Continue Reading