Wat is de beste kwaliteit essentiële olie om in te zetten bij honden en paarden?

Hoe zit het met de kwaliteit van essentiële oliën? Is elk merk olie geschikt om in te zetten bij honden en paarden? Waar moet je op letten als je essentiële oliën wilt inzetten bij een hond of paard? In dit blog geef ik je 5 tips waarmee je direct aan de slag kunt om de kwaliteit van essentiële oliën te controleren

Na een hele tijd uit beeld te zijn geweest zijn in de afgelopen jaren essentiële oliën steeds populairder geworden. Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt om onaangename geurtjes te maskeren. Daarna werden ze in parfums, cosmetica en schoonmaakartikelen verwerkt en nu worden ze steeds meer therapeutisch ingezet.

Essentiële oliën zijn bij zowel fysieke als mentale problemen erg waardevol om in te zetten. Alleen is het niet altijd zonder risico.

Vanwege de populariteit van de essentiële oliën zien we dat er steeds meer merken op de markt komen en steeds meer mensen positieve ervaringen hebben met het werken met essentiële oliën. Helaas zien we tegelijk met de groei in populariteit dat de kwaliteit van de essentiële oliën niet altijd even goed is.

Verschillende soorten essentiële oliën

Vaak is ook niet bekend dat er verschillende vormen van essentiële oliën zijn die allemaal een andere kwaliteit hebben en niet zomaar uitgewisseld kunnen worden. Zo hebben we cosmetische oliën die verwerkt worden in cosmetica, oliën voor de parfumindustrie, oliën voor de geurbeleving en oliën die therapeutisch in te zetten zijn.

De oliën die we in willen zetten om dieren met mentale of fysieke problemen te ondersteunen moeten van zeer goede kwaliteit zijn. Zijn ze dat niet dan kunnen ze juist schade aanbrengen. Baat het niet schaadt het niet, gaat echt net op voor essentiële oliën.

Hieronder een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan om te controleren of een olie van goede kwaliteit is.

Controle 1: Vermelding van de botanische naam

Op de verpakking moet altijd de naam van de olie vermeld staan. Helaas is er nogal eens verwarring over wat nu de juiste naam is. Zo heb je Ceder olie, sommige leveranciers noem het Ceder en anderen Cedarwood. Het vermelden van de botanische naam op het etiket is erg belangrijk. De echte Ceder olie komt namelijk van de Cedrus Atlantica en de Cedarwood olie komt van de Juniperus virginiana. Ga je af op de naam van de leverancier in plaats van de botanische naam, dan kom je met de verkeerde olie thuis. Bij een kwalitatief goede olie zal altijd de botanische naam vermeld staan

Controle 2: Lot- of Batchnummer

Essentiële oliën worden gewonnen door middel van destillatie of persing. Bij het destilleren of persen kan een bepaalde hoeveelheid plantmateriaal tegelijk verwerkt worden. Daarnaast worden er per seizoen en per jaar verschillende batches geproduceerd. Deze batches moeten een lotnummer of batchnummer krijgen, zodat ze van elkaar te onderscheiden zijn. Mocht er iets mis zijn gegaan tijdens de destillatie of persing, dan kunnen de oliën teruggeroepen worden. Daarnaast is een lot- of batchnummer ook belangrijk voor de derde controle die je kunt doen.

Controle 3: Worden de essentiële oliën getest?

Essentiële oliën bestaan uit verschillende inhoudsstoffen. De verhouding van de inhoudsstoffen zorgen voor de specifieke werking. Door de essentiële oliën te testen door middel van gaschromatografie kan onderzocht worden of de verhouding van de inhoudsstoffen klopt voor de desbetreffende olie. Zo voorkom je dat oliën bijvoorbeeld vermengd worden met andere oliën, het plantmateriaal behandeld is met pesticiden of dat er synthetische stoffen aan toegevoegd worden. Dit zien we bij veel oliën die specifiek gemaakt zijn voor een diffuser. Alleen zuivere essentiële oliën mogen bij dieren ingezet worden.

Controle 4: Verschil in prijs tussen de oliën van eenzelfde leverancier

Een hele simpele controle die je kunt doen is de prijzen van de oliën van eenzelfde leverancier met elkaar vergelijken. Om essentiële oliën te maken heb je per olie een verschillende hoeveelheid plantmateriaal nodig. Zo heb je voor 1 liter rozenolie tussen de 3.000 – 10.000 kilogram bloemen nodig en voor 1 liter citroen olie 100 kilogram schillen. Hierdoor is er een groot prijsverschil tussen verschillende oliën. Dit moet je ook terug zien bij de leverancier. Een leverancier moet in zijn assortiment dure en goedkope oliën hebben. Als alle oliën ongeveer dezelfde prijs hebben, dan weet je dat je de kwaliteit in twijfel kunt trekken.

Controle 5: Staat de leverancier achter inname

Voor sommige toepassingen moet een essentiële olie ingenomen worden. Dit kan alleen met zeer zuivere oliën die vrij zijn van pesticiden, synthetische stoffen of bijmenging van andere stoffen. Als een leverancier aangeeft dat de olie geschikt is voor inname of voor gebruik in voeding, dan kun je er vanuit gaan dat de olie zuiver is. Het inwendig inzetten van essentiële oliën mag alleen onder begeleiding van een therapeut die opgeleid is om met essentiële oliën te werken.

Dit zijn een vijftal controles die je zelf kunt doen. Meestal vind je de informatie op de website of kun je een mail sturen naar de leverancier met je vragen.

Wil jij meer leren over veilig inzetten van essentiële oliën?

Naast deze 5 controles zijn er nog diverse andere punten waarop je kunt controleren en kun je thuis ook makkelijk een aantal kwaliteitscontroles uitvoeren.

Hoe je dit doet leer je in de opleidingen Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant. In deze opleidingen is Aromatherapie, het werken met essentiële oliën, één van de therapieën die uitgebreid aan bod komt.

Vraag hier de opleidingsbrochure aan.

Gratis Informatieavond

Meld je aan voor de gratis informatieavond Natuurgeneeskundig Honden-, of Paardentherapeut.

Tijdens deze informatiewebinar ontdek je alles over de Unieke opleiding.
Foto van Karin Groot Jebbink

Karin Groot Jebbink

Als natuurgeneeskundig honden en paarden expert werk ik met honden-, en paardenprofessionals die meer willen leren en beter en onderbouwd advies willen geven over de gezondheidsvragen en -problemen van hun diercliënten.

Ondernemers helpen dit op te pakken en hierdoor een beter professional te worden vind ik onwijs gaaf en doe ik met veel plezier.

Mijn kennis in jouw inbox?

Schrijf je hier in voor het e-zine en ontvang de nieuwste feitjes en weetjes.

Categorieën

Deel dit bericht

Gratis Informatieavond

Meld je aan voor de gratis informatieavond Natuurgeneeskundig Honden-, of Paardentherapeut.

Tijdens deze informatiewebinar ontdek je alles over de Unieke opleiding.