5 redenen waarom je niet zomaar kruiden of supplementen moet bestellen

Hoe zit het met kruiden en supplementen? Geldt “Baat het niet schaadt het niet” voor het inzetten ervan? Is het verstandig om zomaar bij elke webshop kruiden en supplementen te bestellen? In dit blog geef ik je 5 redenen waarom je niet zomaar kruiden of supplementen moet bestellen en waarom beter advies bij een consultant of webshop met ondersteuning kunt vragen.

De populariteit van natuurlijke middelen stijgt en dat is mooi, want natuurlijke middelen onderdrukken geen symptomen. Ze ondersteunen naar herstel. Door de populariteit zijn steeds meer natuurlijke middelen zoals kruiden en essentiële oliën vrij verkrijgbaar via webwinkels.

Dit is minder mooi, want de opvatting “baat het niet schaadt het niet” gaat niet op voor natuurlijke middelen. Ze kunnen welk degelijk schade aanbrengen aan dieren als ze verkeerd ingezet worden.

 

Baat het niet schaadt het niet.

Als er gesproken wordt over natuurlijke middelen en waarom diereigenaren ze ingezet hebben, dan is vaak het antwoord “ach, baat het niet schaadt het niet”

Helaas is dit absoluut niet waar en een mythe. Natuurlijke middelen kunnen de gezondheid van een dier wel degelijk schaden. Als het niet duidelijk is wat de klacht is of waar deze vandaan komt, dan kan het verkeerde middel gekozen worden. Dit kan ervoor zorgen dat een klacht juist gaat verergeren. De dosering moet ook kloppen. Onder dosering zal zorgen dat er geen effect is, maar overdosering kan organen te veel belasten waardoor schade kan ontstaan. De enige middelen waarbij je minder risico loopt op schade bij verkeerd gebruik zijn de Bach bloesem remedies.

 

Niet alle natuurlijk middelen, tincturen of supplementen kunnen gecombineerd worden.

Ik zie in de praktijk vaak dat er klakkeloos diverse middelen en supplementen tegelijk ingezet worden. Het gevaar is dat je kans loopt op overdosering doordat bijvoorbeeld bepaalde kruiden in meerdere middelen of tincturen zitten. Zo zitten er leverkruiden in supplementen die de lever ondersteunen, maar ook in supplementen die zorgen voor gezonde nagels en hoeven. Het kan ook zijn dat stoffen elkaar tegenwerken, zoals bij koper en ijzer. Als van ijzer een hogere dosering gegeven wordt gaat dat de werking van koper tegen.

Ook kunnen bepaalde kruiden niet samen met reguliere medicatie. Denk bijvoorbeeld aan mariadistel, St. Janskruiden en Valeriaan. Deze kunnen ervoor zorgen dat reguliere medicatie vermindert werkt of juist dat ze langer in het lichaam blijven waardoor je kans hebt op een overdosis.

 

Alleen een supplement werk niet altijd

In veel gevallen is alleen een supplement geven niet voldoende om een gezondheidsprobleem te behandelen. Vaak past de voeding niet bij de behoefte van het dier. Hierdoor kan het lichaam tekorten of juist overmaten hebben waardoor een gezondheidsprobleem ontstaat. Als je de voeding niet aanpast, zal een supplement niet het gewenste effect geven.

Chemische belasting zorgt ervoor dat uitscheidingsorganen overbelast raken en niet meer goed functioneren. Je kunt dan wel kruiden geven om deze organen te ondersteunen, maar als je de belasting niet weghaalt is het dweilen met de kraan open en kan het orgaan zich niet herstellen.

Je moet dan stappen nemen om de belastende factoren weg te halen en de basisgezondheid te ondersteunen. Daarnaast kun je dan een supplement inzetten dat past bij de klacht.

 

Niet elk supplement werkt bij elk dier op dezelfde wijze

Wat bij het ene dier werkt hoeft niet perse bij het andere dier te werken. Elk individu heeft zijn eigen onderliggende problemen of disbalansen. Hierdoor kan het ene dier wel baat hebben bij een supplement en het ander dier niet. Je moet achterhalen wat de oorzaak van het probleem is en daar de juiste supplementen en middelen met de juiste dosering voor inzetten. En dan hebben er het nog niet eens gehad over de invloed van de mentale balans op fysieke problemen. Is het dier mentaal niet in balans, kan kunnen supplementen die inwerken op de fysieke klacht ook hun werk niet doen.

 

Niet elk natuurlijk middel is voor elk dier geschikt.

Natuurlijk middelen zijn er in diverse soorten en maten en in diverse sterktes. Welk middel geschikt is hangt af van de leeftijd, gezondheid, medicatie gebruik, ziekte geschiedenis enzovoorts van het dier. Zomaar googlen en via een webshop zonder advies natuurlijke middelen en supplementen bestellen en inzetten kan het gezondheidsprobleem alleen maar erger maken. Terwijl we de middelen juist in willen zetten om verlichting te geven.

Zo is zijn er verschillende samenstellingen voor het ondersteunen van organen, maar elke samenstelling heeft weer zijn eigen sterkte. Ga je een sterk middel inzetten bij een oud of verzwakt dier, dan is er een grote kans dat het dier alleen nog maar zieker wordt.

 

Wil je op eigen houtje een dier op een natuurlijke manier ondersteunen en middelen bestellen?

Kijk dan goed of er advies gegeven wordt door de webshop. Is dit het geval? Kijk dan of er een consultant of iemand met gedegen kennis verbonden is aan de webshop, zodat je om advies kan vragen. Is dit niet het geval raadpleeg dan een opgeleide consultant om tot het juiste middel te komen.

 

Wil je echt zelf de touwtjes in handen hebben en niet afhankelijk zijn van derden voor advies? Goed kunnen onderscheiden welke supplementen je in welke situaties in kunt zetten?

Dan kun je de opleidingen tot Hond Natuurlijk Gezond Consultant of Paard Natuurlijk Gezond Consultant volgen. Meer informatie vind je via deze link.