hush-naidoo-jade-photography-yo01Z-9HQAw-unsplash

5 grote verschillen tussen complementaire en reguliere diergeneeskunde

Wist je dat……?

Complementaire geneeskunde ook wel alternatieve of holistische geneeskunde genoemd wordt.
De term alternatieve geneeskunde vind ik een wat misplaatste term. Alternatief wordt vaak gezien als vervanging van…
Terwijl de natuurgeneeskunde eigenlijk complementair aan de reguliere diergeneeskunde is, een aanvulling aan.
Maar wat is nu het verschil tussen de reguliere diergeneeskunde en de complementaire natuurgeneeskunde?

Complementaire veterinaire natuurgeneeskunde en reguliere diergeneeskunde verschillen in een paar opzichten van elkaar, net als de complementaire en reguliere humane geneeskunde van elkaar verschillen.

Een complementair veterinair natuurgeneeskundige kijkt met een holistische blik naar de gezondheid van het dier.

Wanneer je dier een huidprobleem heeft, bijvoorbeeld een hotspot of mokplek, dan kijkt een veterinair natuurgeneeskundige niet alleen naar dat ene plekje op de huid maar ook naar de algehele gezondheid van het dier en of die van invloed is op het ontstaan van de klacht (1). Ze kijken dus met een bredere, holistische blik naar de klacht.
Reguliere diergeneeskunde kijkt met een nauwe blik en focust vaak alleen op de klacht (2). Dus in het geval van een huidprobleem, wordt alleen naar die plek gekeken en gezocht naar de oorzaak op alleen die plek (3).

 

Een veterinair natuurgeneeskundige adviseert geen medicijnen en operaties.

Dit mag ook niet, omdat de natuurgeneeskundige hier niet voor opgeleid is.
Als je met je dier naar een dierenarts gaat worden negen van de tien keer medicijnen voorgeschreven en een operatie voorgesteld (2). Dit komt doordat dierenartsen opgeleid zijn om medicijnen voor te schrijven en geleerd hebben operaties uit te voeren.
Een natuurgeneeskundige zal het inzetten van medicatie of het voorstellen van een operaties zoveel mogelijk vermijden en kiezen voor minder invasieve oplossingen (4).
Dat betekent niet dat een natuurgeneeskundige niet achter medicatie of een operatie staat, want soms is het de enige optie. Maar we zoeken naar een en/en oplossing en niet een of/of oplossing. Zo zal bij een ernstige verwonding of infectie de hulp van een dierenarts ingeschakeld worden en daarnaast met natuurlijke middelen het herstel ondersteunt worden. Bij bijvoorbeeld huid- en luchtwegproblemen kiezen we volledig voor de natuurlijke weg.

 

Een veterinair natuurgeneeskundige zet vaak meerdere therapieën in.

Om onze harige vrienden te ondersteunen en helpen, zonder medicijnen of operatie in te zetten, heeft een natuurgeneeskundige vaak verschillende therapieën in zijn/haar rugzak zitten.
En dit kunnen er heel wat zijn!!
Met de term complementaire of holistische therapie worden alle behandelmethoden bedoeld die het dier als één geheel behandeld – lichaam, geest/mentaal, energetisch – in plaats van het behandelen van afzonderlijke lichaamsdelen (5).
Hier vallen veel verschillende therapieën onder, zoals acupunctuur, kruiden, homeopathie, aromatherapie, bach bloesem remedies, chiropractie, massage, energetisch werk, voedingstherapie enz (zie ook de gratis module van de opleiding) (6).
Verrassend genoeg zie je door het inzetten van deze therapieën vaak betere resultaten bij veel voorkomende gezondheidsproblemen dan met medicatie.
In een studie is bijvoorbeeld gevonden dat curcumine, een actief bestanddeel van kurkuma, de ontstekingen bij honden met osteoarthritis sterker vermindert dan de NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs) (7).
Elke natuurgeneeskundige zet een andere combinatie van therapieën in, dus heb je een bepaalde voorkeur voor een therapie ga dan op zoek naar een natuurgeneeskundige in de buurt die deze therapie aanbiedt.

 

Een veterinair natuurgeneeskundige adviseert om alleen te vaccineren en ontwormen als het echt nodig is.

Als diereneigenaar ben je waarschijnlijk gewend om elk jaar een afspraak te maken bij de dierenarts voor de vaccinaties. Vaccinaties zijn belangrijk (en sommige zelfs wettelijk verplicht, rabiës bij honden en influenza bij paarden), maar er komt steeds meer bewijs dat over-vaccineren, door het volgen van het reguliere vaccinatieprogramma, belastend kan zijn voor je dier en gezondheidsproblemen kan veroorzaken (7).
Als het goed is heb je al gemerkt dat als je je hond laat vaccineren de dierenarts niet meer elk jaar maar om de 3 jaar de cocktail geeft, omdat uit steeds meer onderzoeken blijkt dat jaarlijks vaccineren niet nodig blijkt te zijn (8).
Datzelfde geldt voor de ontwormingen. Bij paarden wordt, in plaats van standaard 4x per jaar blind ontwormen, ontwormen alleen nog gedaan als er uit mestonderzoek blijkt dat er een wormbesmetting is. Deze verschuiving is ontstaan doordat steeds vaker wormen voorkomen die resistent zijn voor de ontwormingsmiddelen (12).
Bij honden is deze resistentie nog niet aanwezig, maar het is niet uit te sluiten dat dit in de toekomst ook kan ontstaan (13).
Daarnaast zijn de bestanddelen van de ontwormingsmiddelen belastend voor de gezondheid van onze dieren, net zoals bij de vaccinaties.
Een natuurgeneeskundige zal daarom altijd advies geven over alternatieven ter voorkoming van over-vaccineren en over-ontwormen.

 

Een veterinair natuurgeneeskundige zal het belang van goede voeding voorop zetten.

Naast de diverse holistische therapieën die een natuurgeneeskundige in kan zetten is de meest ingezette behandeling een passend voedingsplan.
Net al bij ons mensen, eten onze dieren steeds meer bewerkt voedsel dat door het lichaam niet optimaal benut kan worden. Veel van de standaard voedingen bestaat voor een groot deel uit granen, mais en soja. Deze voedingsbestanddelen kunnen de oorzaak van ontstekingen en gezondheidsproblemen zijn (9). Daarom zal een natuurgeneeskundige voor honden vaak een vleesvoeding adviseren en voor paarden passende ruwvoer. De reguliere diergeneeskunde geeft over het algemeen geen passend voedingsadvies voor het dier. Ze adviseren vaak de standaard commerciële voeding. Dit komt doordat voeding maar een zeer klein onderdeel is van hun opleiding. En dat is jammer, want goede passende voeding is de basis voor een goede gezondheid.

 

Zowel de complementaire veterinaire natuurgeneeskunde als de reguliere diergeneeskunde willen ervoor zorgen dat de gezondheid en het welzijn van dieren verbeterd. Alleen hebben ze beide een ander uitgangspunt. Het is ook goed om het beste van beide in te zetten. Bij levensbedreigende situaties kan de reguliere diergeneeskunde het leven van een dier redden. Bij chronische aandoeningen en preventieve gezondheidszorg zien we vaker blijvende resultaten via de complementaire weg.

Reguliere diergeneeskunde heeft ook de diagnostische tools om een diagnose te stellen. Aan de hand van de diagnose kan een veterinair natuurgeneeskundige weer een (aanvullend) behandelplan opstellen.

Zo kun je het beste uit beide combineren voor de gezondheid en het welzijn van dieren.

Wil jij de gezondheid en het welzijn van honden en paarden verbeteren?
In de 1-op-1 Natuurlijk Gezond Consultant opleidingen leer je werken met de principes complementaire natuurgeneeskunde. Door de unieke opzet van de opleidingen ga je het geleerde direct in de praktijk inzetten. Zodat je vanaf de start de gezondheid en het welzijn van honden en paarden kunt verbeteren.

 

 

  1. Asp, Karen. “Should You Switch To A Holistic Vet?” Prevention.com. 16 Feb. 2012. Web 6 Jun. 2017. <http://www.prevention.com/health/healthy-living/alternative-treatments-pets;.
  2. Dym, Michael Dr. “Holistic vs. Conventional Veterinary Medicine.” 1-800-PetMeds. 2 Dec. 2011. Web 6 Jun. 2017.<https://blog.petmeds.com/ask-the-vet/holistic-vs-conventional-veterinary-medicine/;.
  3. Ahn, Andrew C., et al. “The Limits of Reductionism in Medicine: Could Systems Biology Offer an Alternative?” PLoS Medicine. 2006 Jun; 3(6): e208. doi: 1371/journal.pmed.0030208. Web 7 Jun. 017.
  4. “What is Holistic Veterinary Medicine?” American Holistic Veterinary Medical Association. N.D. Web 6 Jun. 2017. <https://www.ahvma.org/what-is-holistic-veterinary-medicine/;.
  5. “Holistic.” Merriam-Webster.com. N.D. Web 6 Jun. 2017. <https://www.merriam-webster.com/dictionary/holistic;.
  6. “Holistic Veterinary Therapies.” American Holistic Veterinary Medical Association. N.D. Web 6 Jun. 2017. <https://www.ahvma.org/holistic-veterinary-therapies/;.
  7. Colitti M, et al. “Transcriptome modification of white blood cells after dietary administration of curcumin and non-steroidal anti-inflammatory drug in osteoarthritic affected dogs.” Veterinary Immunology and Immunopathology. 30 Jun 2012;147(3-4):136-46. doi: 10.1016/j.vetimm.2012.04.001. Web 15 Jun. 2017.
  8. Rodier, Lisa. “Beware of Over-Vaccinating Your Dog.” Whole Dog Journal. 6 Oct. 2016. Web 6 Jun. 2017. <https://www.whole-dog-journal.com/issues/13_8/features/Over-Vaccinating-Your-Dog_20036-1.html;.
  9. Jergler, Don. “Find Out Why Once Every Three Years is the Trend in Vaccinations.” Veterinary Practice News. 2 Apr. 2015. Web 6 Jun. 2017. <http://www.veterinarypracticenews.com/Find-Out-Why-Once-Every-Three-Years-is-the-Trend-in-Vaccinations/;.
  10. Marion, Kristi. “Is Grain Free Dog Food the Way to Go?” Canine Journal. 11 Apr. 2017. Web 8 Jun. 2017. <https://www.caninejournal.com/grain-free-dog-food/;.
  11. Alinovi, Cathy Dr. “Why is Veterinary Nutrition Different?” 1 Aug. 2016. Web 8 Jun. 2017. <http://www.veterinarypracticenews.com/why-is-veterinary-nutrition-different/;.
  12. Anthelmintic resistance in nematodes of horses, Ray M. KAPLAN, Vet. Res. 33 (2002) 491–507, https://www.vetres.org/articles/vetres/pdf/2002/05/07.pdf
  13. Spread of anthelmintic resistance in intestinal helminths of dogs and cats is currently less pronounced than in ruminants and horses – Yet it is of major concern, Georgvon Samson-Himmelstjerna, International Journal for Parasitology: Drugs and Drug Resistance Volume 17, December 2021, Pages 36-45 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211320721000348