Hoi,
ik ben Karin….
en ik ben in 2006 mijn praktijk als veterinair natuurgeneeskundige en bewegingstherapeut met specialisatie paarden en honden gestart.
Ik heb dit niet mijn hele werkzame leven gedaan.
Van origine ben ik afgestudeerd in de cyto-histopathologie. Dat is humane cel-en weefselleer, waarbij je alles leert over de opbouw van het lichaam en de organen en alle afwijkingen die er kunnen ontstaan leert herkennen.
Ik heb tijdens en na mij afstuderen op diverse onderzoeksinstellingen en universiteiten gewerkt in het onderzoek. Zoals het Nederlands Hersen Instituut, Radboud Universiteit, Universiteit Twente en Gezondheidsdienst voor dieren.
De humane reguliere wetenschap zijn mijn roots, maar door de problemen met mijn eigen dieren ben ik gaan kijken wat er nog meer voor mogelijkheden waren.
Dat kwam doordat de problemen van vooral mijn paard regulier niet op te lossen waren.
Zij had verergerende huidproblemen waar de dierenarts geen oplossing voor had. Daardoor ben ik bij de natuurgeneeskunde gekomen.
De behandeling van de natuurgeneeskundig zorgt ervoor dat met 2 seizoenen de klachten weg waren.
Hierdoor ben ik de 3-jarig HBO opleiding Toegepaste Veterinaire Natuurgeneeskunde gaan volgen. Daarnaast heb ik diverse aanvullende opleidingen en cursussen gevolgd, zoals de Connectiesensor en LecherAntenne opleidingen.
Naast de huidklachten had zij ook bewegingsklachten ontwikkeld. Deze zijn ontstaan doordat ze een verkeerde diagnose kreeg en spierbevangenheid over het hoofd gezien was en ze vervolgens een ongeluk in de wei kreeg. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik me verder ben gaan verdiepen in begingstherapieën bij paarden.
Ik heb diverse opleidingen gevolgd in (sport)massage, Dry Needling, Myofasciale Technieken en Taping.
Vanaf het begin heb ik toch ook de wetenschappelijk kant in mijn werk verwoven.
Ik wil graag goed kunnen onderbouwen waarom iets werkt en hoe iets werkt en dat ook aan de eigenaren uit kunnen leggen.
Ook het doorgeven van kennis vind ik leuk en al gauw gaf ik lezingen en werd ik gevraagd door diverse opleidingen voor het verzorgen van gastlessen of voor het assisteren.
Zo heb ik lesgegeven bij opleidingen tot osteopaat, homeopaat, hoefsmid en ook de paraveterinairen.
Daarnaast werd ik gast- en co-docent bij Centrum Dry Needling van Andrea Schachinger. De grondlegster van dry needling bij paarden en sinds 3 jaar geven we samen de opleiding tot Myofasciaal Equine Therapist en verzorg ik de cursussen Basic Equine Kinesoplogy Taping en Advanced Equine Chain Taping.
Vanaf 2021 worden deze cursussen en opleidingen in Nederland georganiseerd vanuit Academie Paard&Hond.
Door mijn werk als gastdocent kwam ik met veel professionals in aanraking die al met honden werkten en tijdens hun werk honden en paarden zagen met uiteenlopende gezondheidsproblemen.
In hun vakgebied waren ze al goed opgeleid en hadden ze al veel kennis in huis.
Maar ze kregen ook vaak vragen over problemen die buiten hun vakgebied lagen.
Je kunt dan denken aan ontstoken oren en ogen, anaalklierproblemen, jeuk en spijsverteringsproblemen, hormonale problemen, maar ook vragen over alternatieven voor chemische middelen tegen vlooien, teken, mijten en wormen en vaccineren.
Deze therapeuten liepen allemaal tegen gezondheidsproblemen bij honden aan waar je een eigenaar advies over kan geven vanuit de complementaire natuurgeneeskunde.
Maar ook allemaal onderwerpen waarvoor je niet perse een volledige 3 jarige opleiding voor hoeft te volgen.
Een 1 jarige basisopleiding geef als genoeg kennis om klanten van goed advies te voorzien.
Zo zijn de opleiding Hond Natuurlijk Gezond Consultant en Paard Natuurlijk Gezond Consultant ontstaan.
Waarbij niet alles kennis centraal staat, maar ook het op de juiste manier inzetten in je praktijk.
Het doel van de opleiding is niet om alleen Consultanten op te leiden om gezondheidsproblemen te behandelen, maar ook een netwerk op te zetten van consultanten die eigenaren helpen zelf meer kennis te krijgen.
Door als consultant de kennis over te dragen en niet alleen een curatief maar ook een preventief behandelplan op te stellen voor de eigenaar, zodat zijn ook de kennis krijgen die ze nodig hebben om hun hond gezond te houden.
Netwerk van professionals die aan het werk gaan om de gezondheid van onze paarden en honden te verbeteren en eigenaren bewust te maken dat dingen ook anders kunnen, zoals anti-vlooien en teken middelen, vaccinaties, bestrijdingsmiddelen etc.
Dat ze eigenaren kunnen helpen in de zoektocht naar de juiste weg voor hun hond.
Daarnaast sluit een holistische benadering de reguliere gezondheidszorg niet uit. Integendeel, ook hiervoor geldt dat het geheel meer is dan de som der delen! Ik werk graag samen met dierenartsen, osteopaten, hoefsmeden, fysiotherapeuten, zadelmakers en gedragsdeskundigen. Als professionals hebben we wat mij betreft allemaal de gezondheid van het dier op de eerste plaats staan.
Naast de Academie heb ik ook nog mijn Praktijk. Hier heb ik wel minder tijd voor gekregen, maar probeer nog zo veel mogelijk paarden en honden te helpen bij hun gezondheids- of bewegingsproblemen.
Om jouw paard of hond een totaalpakket te kunnen bieden, werk ik met verschillende therapievormen. Door de combinatie hiervan, kan ik meer bereiken dan met slechts 1 van deze therapieën.
Mijn doel is om naast het dier ook de eigenaar te begeleiden in het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van hun dier. Dit doe ik door adviezen en tips te geven tijdens het behandeltraject.