De afgelopen weken zijn er weer diverse vragen over paarden met zomereczeem en honden met een seizoensgebonden allergie binnen gekomen. De meest gestelde vraag was: “Wanneer moet ik gaan beginnen met behandelen?”
Nou, nu is het juiste moment.
Dit is de tijd van het jaar dat deze klachten zo goed als verdwenen zijn, maar het niet lang meer duurt of je hond of paard begint weer te krabben en schuren.
En ben je weer op zoek gaat naar middelen die de klachten verminderen.
Eigenlijk ben je dan al te laat. Het lichaam is alweer getriggerd en het is moeilijker om het dier weer klachten vrij te krijgen.
Je kunt beter starten met behandelen als de klachten nog niet zichtbaar zijn. Doordat het lichaam niet getriggerd wordt, kan het weer sneller in balans komen.
Want een disbalans in de basisgezondheid is vaak de oorzaak van het ontstaan van zomereczeem en seizoensgebonden allergieën.
Vaak zien we dat de darmen en het immuunsysteem niet optimaal werken en overprikkeld zijn.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn chronische ontstekingen, ophopingen van afvalstoffen en blootstelling aan belastende stoffen die het immuunsysteem prikkelen.
Ook stress, zowel fysiek als mentaal, spelen een grote rol bij het ontstaan van deze klachten.
Stress, chronische ontstekingen, disbalans in de darmen en een overprikkeld immuunsysteem hebben tijd nodig om weer te helen en in balans te komen. Dit zijn problemen die niet zo één twee drie met een paar druppeltjes op te lossen zijn.
Je moet stapsgewijs te werk gaan, want zodra je teveel in één keer gaat behandelen heb je kans dat het lichaam in de stress raakt en de klachten juist verergeren.
Daarnaast heeft het lichaam de tijd nodig om weer sterk en veerkrachtig te worden, zodat het goed overweg kan als het weer in aanraking komt met de knutten of de pollen.
Heeft een paard of hond last van een allergie, dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen.
- Goede passende voeding. Voeding die past bij het dier en de wekelijkse activiteit. Voor paarden dus voldoende ruwvoer (1,5-2 kilo per 100 kg lichaamsgewicht) en voor honden basis vlees en zo weinig mogelijk granen. Bij beide kun je de voeding eventueel aanvullen met vitaminen en mineralen.
- Zo min mogelijk met belastende stoffen in aanraking komen. Belastende stoffen zijn geur-, kleur- en smaakstoffen en chemische middelen tegen vlooien, teken, mijten en wormen.
Daarnaast zorgvuldig omgaan met vaccinaties en eventueel de vaccinaties laten ontstoren. - Elk half jaar een reinigingskuur of detox kuur geven.
- Stress zoveel mogelijk vermijden en eventueel het dier daarin ondersteunen met middelen die de mentale balans herstellen.
Daarnaast is het belangrijk om de darmen en het immuunsysteem te ondersteunen, want daar komt de basisgezondheid vandaan. Dit kan door bijv. psylliumvezels, L-glutamine, echinacea en probiotica.
Soms is het ook nodig om andere orgaansystemen en de huid een handje te helpen om weer gezond te worden.
Helaas is zomereczeem of allergie niet met een standaard protocol te behandelen, ook omdat de individuele mentale balans een grote rol speelt.
Een specifiek stappenplan afgestemd op het individuele dier is daarom van groot belang.
Wil jij hier meer over weten?
Wil jij je kennis over ziekte en gezondheid vergroten?
Wil je meer kunnen betekenen voor je diercliënten?