anshu-a-7n5_0j7b7Hg-unsplash

Stress een sluipmoordenaar

Heel veel mensen ervaren momenteel stress door de huidige omstandigheden.
De onzekerheid waar het allemaal heen gaat.
Wanneer we weer normaal kunnen gaan doen.
Of heel simpel, kan ik wel op vakantie?

Wat we vaak over het hoofd zien is dat dieren onze stress ook voelen.
Ze voelen ook dat de energie verandert en dat er iets aan de hand is.

De uitingen van stress kunnen, zowel bij mens als dier, heel uiteenlopend zijn.
Sommigen  laten duidelijke signalen zien en anderen zijn meer binnenvetters en kroppen de stress op.

Niet alleen kan de stress van de eigenaar stress geven bij het dier ook leefomstandigheden, harde geluiden, omgang en training maar ook voeding kunnen zorgen voor stress.

Een hond die in een roedel leeft waarin hij zijn plek niet kan vinden ervaart stress. Ook honden die niet de beweging en uitdaging krijgen die ze nodig hebben kunnen hierdoor gestrest raken.
Paarden die wedstrijdangst hebben of getraind worden op een manier die niet bij ze past ervaren stress.

Elk dier uit stress weer anders en het is aan ons om deze signalen op te pikken. Maar dat is vaak niet zo eenvoudig.
Sommige dieren bijten in stresssituaties van zich af of gaan staken en krijgen dan de stempel dominant of werkweigeraar. Terwijl dat het dier aangeeft dat een situatie als zeer stressvol ervaren wordt.
Anderen worden angstig en kruipen weg of schrikken van allerlei dingen om hen heen, maar de meest moeilijk te herkennen zijn de binnenvetters en de “mooi-weer-spelers”. Deze dieren laten aan de buitenkant niet zien dat ze stress ervaren, maar van binnen is het des te meer aanwezig. Dit zijn dieren die vanuit het niets kunnen exploderen, omdat de maat vol is.
Of je ziet dat ze vaker stijf en stram in hals en lage rug zijn. Afzondering en geen contact meer willen maken is ook een teken van stress.

Herken je bij een dier een aantal signalen, dan is het verstandig om te kijken wat de veroorzaker van de stress is.

Nu denk je misschien dat stress alleen invloed heeft op de mentale gezondheid van een dier.
Maar stress kan ook zorgen voor fysieke problemen!

Stresssituaties zorgen ervoor dat het lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht om te gaan vluchten of om te vechten. Hierdoor worden stresshormonen (adrenaline, noradrenaline en cortisol) afgegeven aan het bloed door de bijnier.
Deze hormonen zorgen ervoor dat de ademhaling versnelt, de hartslag verhoogt en het zenuwstelsel actiever wordt. Er gaat meer bloed naar hart en spieren dan naar de andere organen. De bloedsuikerspiegel gaat omhoog, omdat de spieren meer energie aangevoerd moeten krijgen.

Al deze acties zorgen ervoor dat de spijsvertering stilgelegd wordt en dat het immuunsysteem niet meer de energie geleverd krijgt om goed te kunnen functioneren.
Dit is allemaal geen probleem, als de stresssituatie maar van korte duur is.

Helaas zien we dat, net als bij mensen, onze dieren vaak continue in een stresssituatie zitten.
Honden die op losloopvelden met andere honden geconfronteerd worden terwijl dat ze daar niet tegenop gewassen zijn.
Paarden die de hele dag door in het licht en met de radio aan op stal staan. Trainingen die veel van de dieren eisen en stress geven, omdat ze ongemerkt overvraagd worden. Gebrek aan de nodige beweging en niet voldoen aan de basisbehoeften van het dier. Dit zijn maar een paar factoren die stress kunnen veroorzaken, waar een dier dag in dag uit, week in week uit aan blootgesteld wordt.

Dit heeft tot gevolg dat het lichaam continu stress ervaart, waardoor de spijsvertering vermindert en het immuunsysteem zijn werk niet kan doen.

Het gevolg is dat de dieren minder goed in hun vel gaan zitten, vachtproblemen en allergieën ontwikkelen, ze zijn vatbaarder voor allerlei virussen en bacteriën.
De hormoonhuishouding kan ontregeld raken en ook de kans op diabetes of insulineresistentie wordt groter.
Uiteindelijk kan het zijn dat de bijnier uitgeput raakt, omdat het continue de stresshormonen moet aanmaken.

Zo zie je dat mentale stress ook van grote invloed is op de fysieke gezondheid van je dier.
Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat aanhoudende stress zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

Wat kun je allemaal doen om de stress bij je dier te verminderen?

Allereerst kijk goed of er voldaan wordt aan de basisbehoeften van je dier. Krijgt hij de passende beweging/training, voeding, huisvesting en sociale contacten?
Zie je dat je dier niet met een ander op kan schieten, probeer contact dan zoveel mogelijk te vermijden. Staat een paard naast een ander waar hij niet mee overweg kan? Wissel dan van stal. Gaat je hond mee met een uitlaatservice of naar een opvang waar hij geconfronteerd wordt met een hond die stress geeft, verander dan van opvang of uitlaatservice.

Verder kun je je dier weerbaarder maken tegen stress door het inzetten van Bach Bloesem Remedies en essentiële oliën die bijvoorbeeld het zelfvertrouwen ondersteunen of die ervoor zorgen dat het dier beter laat zien wanneer een situatie stressvol is.

Het mooie is dat essentiële oliën niet alleen inwerken op de mentale balans, maar tegelijkertijd ook fysiek ondersteuning bieden.
Want vaak zien we dat niet alleen door stress de spijsvertering en het immuunsysteem uit balans is geraakt, maar dat andere organen ook meedoen.

Wil jij leren werken met essentiële oliën?
Meer informatie en de aanmeld knop vind je hier