teek erik-karits-bbZ40vAQRuU-unsplash

Wat tegengekomen, zul je denken?

Nou, teken…

We krijgen weer lekkere lentedagen met heerlijke temperaturen. Zodra de temperatuur boven de 7-8°C komt, worden de teken ook weer wakker.

Het is dus weer tijd om je hond of paard te beschermen tegen de teken. Maar waarom eigenlijk?

Teken kunnen diverse ziekten veroorzaken, zoals babesiose, erlichiose, anaplasmose en de ziekte van Lyme (borreliose). De eerste 3 worden ook gezien al co-infectie bij de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme kan diverse uitingsvormen hebben, namelijk;

– Lyme-artritis (lyme in gewrichten)
– Lyme-carditis (lyme in de borst)
– Neuroborreliose (lyme in het hoofd)
– ACA (lyme in de huid)


Old Lyme en Willy Burgdorferi

De ziekte van Lyme heeft zijn naam gekregen doordat het voor het eerste werd ontdekt in het stadje Old Lyme in de Verenigde Staten door Willy Burgdorfer.

De Borrelia spirocheten zijn dunne spiraalvormige bacteriën. Ze hebben een lange zwiepende staart, waardoor ze zich snel via de bloedbaan kunnen verspreiden.

Ze zijn berucht omdat de spirocheten zich vanuit de bloedbaan snel de weefsels in werken. Daar gaan ze in rustte. Er zijn dan geen klachten aanwezig.

Totdat de weerstand van je hond of paard lager is, dan steekt de Borrelia spirocheet zijn kop weer op en kunnen de klachten weer zichtbaar zijn.

Wisselende kreupelheden, verminderde eetlust

De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen heel divers zijn, zoals terugkerende gewrichtsontstekingen, wisselende kreupelheid, koorts, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, depressie, verminderde eetlust, hartaandoeningen, spijsverteringsproblemen, neurologische problemen.

Dat maakt het stellen van een goede diagnose ook erg moeilijk.

Hoe weet je dan zeker of het de ziekte van Lyme is?

Dat kun je nooit zeker weten. Bij mensen die gebeten zijn door een teek en een rode kring hebben, kun je er bijna zeker van zijn dat de Borrelia aanwezig is. De rode kring is het afweermechanisme dat bezig is om de spirocheet te bestrijden. Bij honden en paarden zien we die rode kring (vaak) niet. Ook zonder rode kring kan er toch een infectie met Borrelia aanwezig zijn.

Gelukkig lopen onze honden en paarden minder vaak de ziekte van Lyme op, ook al worden ze vaker gebeten door teken. Wel zien we dat het aantal dieren dat besmet raakt toch langzaam op loopt.

Bloedtest

Je kunt je dier laten testen voor de ziekte van Lyme, alleen zegt de uitslag ook niet altijd veel. Een positieve uitslag krijg je namelijk ook als je je dier hebt laten vaccineren tegen de Borrelia spirocheet. En een negatieve uitslag houdt niet per definitie in dat je dier geen infectie opgelopen heeft, want als de spirocheten zich ingenesteld hebben kunnen de bloedwaardes negatief zijn, maar je dier wel degelijk de infectie hebben.

Ja maar, wat nu dan? Moet ik me nu wel of geen zorgen maken? Moet ik nu wel of niet behandelen?

Je hoeft je niet direct grote zorgen te maken, maar alert zijn is wel belangrijk. Als je een teek ziet bij je hond of paard, haal deze er dan uit met een speciale tekenpincet en ontsmet daarna de plek met bijvoorbeeld tea tree of colloïdaal zilverwater.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de weerstand van je dier zo goed mogelijk is, zodat hij zelf de spirocheet aan kan pakken. Daarvoor is goede voeding van belang en eventueel ondersteunende kruiden. Na een beet kun je ook diverse homeopathische middelen inzetten, die ervoor zorgen dat de spirocheet aangepakt wordt.

Is je dier positief getest op de ziekte van Lyme? Dan zijn er kruidenprotocollen en homeopathische protocollen die ervoor kunnen zorgen dat de ziekte goed bestreden wordt. Deze zijn allemaal veilig naast reguliere middelen in te zetten.

In de masterclass “Vlooien en teken, natuurlijk verdreven” vind je ook veel informatie die je helpt om teken effectief te weren.