De ziekte van Lyme, voorkomen en behandelen

De temperaturen lopen weer op en dat is de start van het tekenseizoen.

Nog even en de eerste teken zullen te vinden zijn op onze honden en paarden.

De teek is een ongewenste parasiet omdat steeds meer teken de Borrelia spirocheet bij zich dragen. Deze spirocheet is de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

Gelukkig lopen onze honden en paarden minder vaak de ziekte van Lyme op, ook al worden ze vaker gebeten door teken. Wel zien we dat het aantal dieren dat besmet raakt toch langzaam oploopt.

Tegenwoordig zijn er veel methoden die ervoor kunnen zorgen dat de kans dat je dier de ziekte van Lyme oploopt verkleinen. Of kunnen worden ingezet om de ziekte te bestrijden. Deze behandelmethoden vallen onder de complementaire behandelmethode.

Wat is dat?
Complementair houdt in dat het in combinatie (of soms in plaats van) een reguliere methode ingezet kan worden. Vaak zijn dit middelen van natuurlijke oorsprong die naast het aanpakken van het probleem ook helpen het lichaam gezonder te krijgen.

We kunnen complementaire middelen zowel preventief als curatief inzetten. Preventief inzetten houdt in dat je voorkomt dat je dier besmet raakt met bijvoorbeeld de Borrelia spirocheet. Curatief betekent dat je met complementaire middelen de ziekte, in dit geval de ziekte van Lyme, te lijf gaat.

Een goede weerstand is van essentieel belang bij het voorkomen van besmetting door bacteriën en spirocheten (zogenoemde pathogenen). De weerstand of het immuunsysteem zorgt ervoor dat pathogenen die het lichaam binnen komen onschadelijk worden gewaard. Hiervoor zijn allerlei cellen en stoffen aanwezig in het lichaam.
Maar die moeten wel optimaal kunnen functioneren.
Hiervoor zijn goede voeding, mentale balans en zo min mogelijk (chemische) belastende afvalstoffen in het lichaam van belang. Zowel bij preventief als curatief behandelen is een goede weerstand een belangrijke stap in het behandelprotocol.

De preventieve behandeling bestaat uit voorkomen dat de hond of het paard gebeten wordt door een teek. Dit kan door middel van essentiële oliën op de huid. Belangrijk is om direct na het verwijderen van de teek de beetplek te ontsmetten met Tea Tree essentiële olie of colloïdaal zilver water. Daarnaast is het verstandig om weerstand verhogende kruiden in te zetten.

Curatieve behandeling
Een curatieve behandeling start je zodra bekend is dat je dier besmet is met de ziekte van Lyme. De reguliere behandeling is een langdurige antibiotica kuur, maar daarnaast kun je nog meer doen.

  1. De infectie bestrijden. Dit kan door kaardebol tinctuur te geven en daarnaast colloïdaal zilver (mits je dier géén antibiotica meer krijgt). Kaardebol zorgt ervoor dat de spirocheet weer in het bloed komt en het colloïdaal zilver werkt als een antibioticum en doodt de spirocheet. Ook de weerstand moet ondersteund worden door kruidenpreparaten met bijvoorbeeld kattenklauw en rode zonnehoed erin.
  2. Afvoeren van toxinen. Deze toxinen worden achtergelaten door de spirocheten en kunnen klachten veroorzaken. Middelen die zorgen voor de afvoer van toxinen zijn chlorella, groene leem, schüsslercelzouten en reinigende kruiden, zoals mariadistel en guldenroede of de essentiële olie van jeneverbes.
  3. Het lichaam helpen herstellen. Voor een goed herstel zijn gezonde darmen nodig, daarom is het verstandig om een probioticum te geven. Daarnaast kunnen multivitaminen, vitamine C, magnesium en zink geven worden. Een kuur van weerstandskruiden is ook in de herstelperiode van belang.


Goede basis is het belangrijkste
Een goede basisgezondheid is het aller belangrijkste bij het voorkomen van niet alleen de ziekte van Lyme, maar eigenlijk bij alle gezondheidsproblemen.
Verdiep je daarom in de basisbehoeften die nodig zijn om gezond te blijven.


Heb je interesse in één van de opleidingen en wil je weten of we een klik hebben?
Meld je dan aan voor een NatuurlijkGezondGesprekHond of NatuurlijkGezondGesprekPaard.

Na het aanmelden krijg je een mail met wat vragen en een link naar mijn agenda, zodat je zelf een geschikt tijdstip in kunt plannen.

Gratis Informatieavond

Meld je aan voor de gratis informatieavond Natuurgeneeskundig Honden-, of Paardentherapeut.

Tijdens deze informatiewebinar ontdek je alles over de Unieke opleiding.
Foto van Karin Groot Jebbink

Karin Groot Jebbink

Als natuurgeneeskundig honden en paarden expert werk ik met honden-, en paardenprofessionals die meer willen leren en beter en onderbouwd advies willen geven over de gezondheidsvragen en -problemen van hun diercliënten.

Ondernemers helpen dit op te pakken en hierdoor een beter professional te worden vind ik onwijs gaaf en doe ik met veel plezier.

Mijn kennis in jouw inbox?

Schrijf je hier in voor het e-zine en ontvang de nieuwste feitjes en weetjes.

Categorieën

Deel dit bericht

Gratis Informatieavond

Meld je aan voor de gratis informatieavond Natuurgeneeskundig Honden-, of Paardentherapeut.

Tijdens deze informatiewebinar ontdek je alles over de Unieke opleiding.