7 tips hoe je darmen gezond kunt houden

De vorige keer heb ik uitgelegd hoe belangrijk de darmen zijn voor de algehele gezondheid. Heb je die blog gemist, dan kun je hem hier nog een keer lezen.  

Deze keer wil ik uitleggen wat je kunt doen om de gezondheid van de darmen te ondersteunen.

Meestal wordt geroepen bij darmproblemen dat je probiotica moet geven. Maar wist je dat dit in sommige gevallen juist averechts werkt?

Belastende factoren

Voordat we naar de behandeling van darmen gaan kijken, is het belangrijk te weten waardoor de darmen uit balans kunnen raken.

De meest bekende oorzaak die iedereen wel kent is antibiotica. Antibiotica wordt ingezet bij ontstekingen door bacteriën en zorgt ervoor dat de ziekteverwekkende bacteriën gedood worden. Helaas herkent een antibioticum niet wat een goede en wat een slechte bacterie is. Daardoor worden ook de goede bacteriën in de darmen gedood. Ook de slechte bacteriën in de darmen worden gedood, maar doordat ook de goede bacteriën gedood worden, raakt de darmflora uit balans. Dit kan zorgen voor verminderde weerstand en dus meer kans op huidinfecties, luchtwegproblemen of allergieën.

Voeding kan ook schadelijk zijn voor de darmen. Dat komt meestal door de voedingstoffen die in het voer verwerkt zijn en waar het lichaam niets mee kan. Je kunt dan denken aan geur-, kleur- en smaakstoffen of vulstoffen in brokken. Ook granen kunnen belastend zijn voor de darmen.

Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat de darmen aangetast worden zijn stress, toxinen en medicatie. Door al deze factoren verandert de darmflora en beschadigt de darmwand.

Ziekten als gevolg van disbalans

Door de aantasting van de darmflora en de darmwand kunnen allerlei ziekten ontstaan. Aan de ene kant doordat voedingstoffen niet goed opgenomen worden en aan de andere kant kunnen, doordat de darmwand aangetast is, stoffen de darmwand passeren die dat niet zouden moeten kunnen.

We noemen dat een leaky gut oftewel een hyperpermeabele (lekkende) darm. Bij een hyperpermeabele darm liggen de darmwandcellen niet meer mooi aangesloten. Hierdoor is er geen blokkade meer voor stoffen die niet de darmwand mogen passeren. Deze stoffen komen in het bloed terecht en kunnen op den duur zorgen voor problemen met het immuunsysteem.

De meest voorkomende problemen bij honden en paarden die we dan zien zijn ontstekingen, huidproblemen en allergieën.

Hoe houd je de darmen gezond?

Belangrijk is dus, om de darmen gezond te houden. Maar hoe doet je dat?

De basis is goede voeding en weinig stress. Dit is vaak al een uitdaging op zich. Daarnaast kun je de darmen ondersteunen met supplementen.  

Het eerste wat iedereen dan roept is PROBIOTICA. “Geef je dier probiotica bij darmproblemen, na antibiotica en bij allerlei gezondheidsproblemen” is vaak het advies.

Wanneer een dier een eenmalige antibioticakuur heeft gehad, dan zou ik inderdaad probiotica geven.

Alleen als je dier last heeft van koliek, huidproblemen of allergieën, dan is de kans groot dat de oorzaak ligt bij een hyperpermeabele darm. Probiotica inzetten maakt het probleem dan  alleen maar erger.

In deze gevallen moet je, voordat je probiotica gaat inzetten, eerst de darmwand herstellen. Dit kan onder andere door het inzetten van citroen essentiële olie, L-glutamine of een samengestelde tinctuur speciaal voor de darm.

Daarnaast werken omega-3 vetzuren en prebiotica, zoals psyllium, gunstig op het herstel van de darmwand.

Na het inzetten van deze middelen kun je veilig de goede bacteriën van de darmflora ondersteunen met probiotica. Zonder dat je kans hebt op meer jeuk en ontsteking.

Goede basis is het belangrijkste

Bij de meeste gezondheidsproblemen ligt de oorzaak in de darmen, maar zoals je kunt lezen is het niet altijd even makkelijk om de darmen op de juiste manier te ondersteunen.

Hoe pak je het aan met voeding? Hoe weet je of een dier stress heeft en hoe verminder je dan de stress? Wat is nu de juiste manier om de darmen van dat specifieke dier te ondersteunen?

Loop jij ook met deze vragen rond? Zou je willen weten hoe je honden en paarden gezond kunt houden?
Wil je weten hoe ziekten ontstaan en wat de rol van de organen is?
Vraag dan één van de gratis lesmodules aan van de opleiding Hond Natuurlijke Gezond Consultant of Paard Natuurlijk Gezond Consultant.

Gratis Informatieavond

Meld je aan voor de gratis informatieavond Natuurgeneeskundig Honden-, of Paardentherapeut.

Tijdens deze informatiewebinar ontdek je alles over de Unieke opleiding.
Foto van Karin Groot Jebbink

Karin Groot Jebbink

Als natuurgeneeskundig honden en paarden expert werk ik met honden-, en paardenprofessionals die meer willen leren en beter en onderbouwd advies willen geven over de gezondheidsvragen en -problemen van hun diercliënten.

Ondernemers helpen dit op te pakken en hierdoor een beter professional te worden vind ik onwijs gaaf en doe ik met veel plezier.

Mijn kennis in jouw inbox?

Schrijf je hier in voor het e-zine en ontvang de nieuwste feitjes en weetjes.

Categorieën

Deel dit bericht

Gratis Informatieavond

Meld je aan voor de gratis informatieavond Natuurgeneeskundig Honden-, of Paardentherapeut.

Tijdens deze informatiewebinar ontdek je alles over de Unieke opleiding.