parasieten paard hond

“Per jaar 1% meer kinderen allergisch!”

Dat is één van de uitkomsten uit een onderzoek van Isala klinieken te Zwolle.
Ik schrok daarvan. Ze hadden in de afgelopen 20 jaar bij ruim 18.000 kinderen bloed afgenomen en getest. Daaruit bleek dat elk jaar 1% meer kinderen een allergie hebben.

Ik begon me gelijk af te vragen wat de uitkomst zou zijn als zo’n onderzoek bij honden en paarden gedaan zou worden. Zouden we hetzelfde percentage vinden of meer? Ik denk zelf dat het zomaar meer kan zijn.

Bij honden zie je steeds vaker problemen ten gevolge van een overreactie op voeding, vlooien of pollen. Bij paarden gaat het vaak om zomereczeem, maar ook de onverklaarbare bultjes en huidreacties zijn vaak een allergie.

In het artikel werd gesteld dat kinderen steeds gevoeliger worden voor het ontwikkelen van een allergie door onze “westerse” leefstijl. Bij de bloedtesten die gedaan zijn, werd een stof, antilichaam, gemeten tegen een aantal allergenen (huisstof, pollen, voeding). Het gemeten antilichaam is het IgE. Dit IgE wordt aangemaakt door cellen van het immuunsysteem. Dit deel van het immuunsysteem is eigenlijk verantwoordelijk voor de bescherming tegen wormen en parasieten. Door de hedendaagse manier van leven komen die infecties minder voor. Sindsdien reageert dit deel van het immuunsysteem steeds meer op prikkels waar eigenlijk niet op gereageerd zou moeten worden: dat noemen we een allergie.

Zou dit ook de oorzaak zijn van de toename van allergieën bij onze dieren?
Ook hun levensstijl is veranderd. De hygiëne is verbeterd, huisvesting is schoner, voeding (brok) wordt steeds sterieler en we zorgen ervoor dat onze dieren toch zeker 2-4 keer per jaar ontwormt worden. En dan hebben we het bij de honden nog niet eens over de anti vlooien middelen.

Ook onze honden en paarden komen dus steeds minder met wormen en parasieten in aanraking. Zijn bij hen de IgE antilichamen ook grotendeels werkloos geworden en zijn ze op zoek gegaan naar nieuw werk? Bij de firma allergie!
Het is bij paarden al wel bekend dat het belangrijk is om in een kudde een aantal paarden te hebben met een worminfectie, mits ze natuurlijk geen klachten hebben. De gedachtengang is dat dan de kans op resistente wormen kleiner wordt. Misschien kan het ook een allergie voorkomen?

Link tussen vervuiling lichaam, wormen en allergie?
Er werd al langere tijd vanuit de natuurgeneeskunde een link gelegd tussen vervuiling van het lichaam door chemische middelen (vaccinaties, medicatie, anti wormen en vlooien middelen), verandering van voeding en allergie. Maar wellicht dat het feit dat dieren steeds minder met allerlei wormen en parasieten in aanraking komen ook een rol speelt.

Wil je weten hoe je een allergie bij je dier kunt behandelen en voorkomen? Kom dan naar de themadagen “huidproblemen bij paarden” en “jeuk en allergie bij honden”.