Afgelopen weekend hadden we het 3e lesweekend van de opleiding Myofascial Equine Therapist, die ik samen met Centrum Dry Needling – Andrea Schachinger heb opgezet. In deze opleiding leren de cursisten hoe ze via een speciaal behandelprotocol en behandelmethode spieren en fascia los kunnen maken. Dit weekend hadden de cursisten onder andere les van een zadelpasser en een hoefsmid. Bij beide lessen kwam naar voren dat het vrije beroepen zijn en dat iedereen zich zadelpasser of hoefsmid mag noemen. Dit geldt niet alleen voor deze beroepen, maar voor bijna alle beroepen in de paarden- en hondenbranche.

Maar hoe weet je dan of iemand zijn vak verstaat of niet?

Door de discussie die ontstond kwamen we tot de conclusie dat je als eigenaar eigenlijk zelf dus ook enige kennis moet hebben van alles rondom de gezondheid van je dier. Want hoe weet je anders of je paard goed bekapt en/of beslagen wordt, of een zadel wel goed gecontroleerd wordt en of je wel het juiste voedingsadvies krijgt?

Daarnaast zijn er zoveel verschillende inzichten en meningen over wat goed en fout is, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik zie dat ook gebeuren bij de complementaire therapieën. Iedereen kan tegenwoordig kruiden tincturen, celzouten en essentiële oliën kopen. En als je op diverse fora en facebookgroepen gaat kijken heeft iedereen er wel een mening of advies over ongeacht of ze er nu voor opgeleid zijn of niet.

Ik zit dit vaak met kromme tenen te lezen, zeker wanneer er weer geroepen wordt dat het een natuurlijk product is, baat het niet schaadt het niet is dan de insteek.

Helaas is dit niet het geval. Natuurlijke supplementen kunnen zeker schade aanbrengen als ze verkeerd ingezet worden.

Bij de kruidentincturen en kruidensupplementen zien we gelukkig dat de leverancier als een gebruiksadvies op de middelen heeft staan.

Maar bij bijvoorbeeld de essentiële oliën is dit niet het geval. En vooral deze oliën kunnen schadelijk zijn voor dieren als ze verkeerd ingezet worden aangezien ze 50×70 keer sterker zijn dan kruiden.

Vaak worden deze oliën als de oplossing voor alles verkocht door mensen die hier niet voor opgeleid zijn.

Zo zie ik voor mensen vaak adviezen langskomen als doe elke dag een druppel olie in je waterflesje, dat is gezond. Helaas mengt olie niet met koud water. Denk maar aan het maken van een sladressing met bijvoorbeeld olijfolie en azijn (product op waterbasis), dit mengt ook niet.

Meng je dus je olie in een flesje koud water, dan betekent dit dat per slok verschillend is met hoeveel olie je mondslijmvlies in aanraking komt en als je pech hebt, krijg je een groot deel van de druppel in één slok naar binnen en dit kan je slijmvliezen van mond en slokdarm irriteren. Als je olie in je waterflesje wilt doen om je gezondheid te stimuleren, moet je hem altijd oplossen in een emulgator. Een emulgator zorgt er namelijk voor dat de olie wel mengt met water.

Bij dieren zie ik dezelfde adviezen langskomen. Doe maar een druppel pure olie aan de binnenkant van de wang of op zijn neus. Dit kan echt schadelijk zijn voor het dier en door de scherpte van de olie ook nog een trauma opleveren.

Daarnaast kun je niet zomaar alle essentiële oliën inwendig innemen.

Ook bij het op de huid aanbrengen zie ik voorbij komen dat dit gewoon puur kan, maar hierbij geldt het zelfde.

Essentiële oliën zijn super krachtige middelen en kunnen irritatie en schade geven op de huid als je ze niet goed toepast.

Als je oliën voor huidproblemen wilt inzetten of in een massageolie, dan moet je ze altijd verdunnen (op 3 oliën na die wel puur kunnen) in een drager olie. En verdunnen is niet 1 druppel essentiële olie en 4 druppels drager olie, maar eerder 1 druppel olie op 1 milliliter drager olie en dat is vaak nog te sterk.

“Less is more” geldt voor essentiële oliën.

Door alle adviezen, en vaak ook nog eens tegenstrijdige, die iedereen zomaar op social media geeft weet je gewoon niet meer hoe je je dier kunt helpen.

Het beste is, dat wanneer je een bepaalde therapie in wilt zetten bij je dier of advies wilt over hoeven, zadel, looptuigen, voeding, bewegingsproblemen etc., je je eerst verdiept in de materie en vragen klaar hebt voor degene die je om advies gaat vragen. Zodat je in samenspraak kunt kijken wat het beste voor jouw dier is en of je daarvoor met de juiste persoon in gesprek bent.

Ben je geïnteresseerd in het inzetten van essentiële oliën en wil je leren ze veilig en op de juiste manier in te zetten?

13 juni start de laatste cursus Aromatherapie voor paarden en honden van 2019.

Opgeven kan nog, klik hier.