paard hond allergie

Ik zie in mijn omgeving en in mijn praktijk steeds meer dieren en mensen met een allergie.
Honden kunnen last hebben van voedselallergie, vlooienallergie, pollenallergie (hooikoorts) en allergieën waarvan de oorzaak vaak niet bekend of te achterhalen is.

Ook bij paarden komen al de nodige allergieën voor. Paarden met een pollenallergie (hoe onhandig als je een grazer bent), staart- en maneneczeem of reacties op bepaalde voedingsbestanddelen.

Allergieën ontstaan vaak doordat het lichaam overbelast raakt door alle (chemische) middelen waar ze mee in aanraking komen of die toegediend worden. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties, middelen tegen vlooien, teken en wormen etc. Maar ook voeding speelt een grote rol.

Door al deze factoren raakt het immuunsysteem uit balans en heeft het dier een groter kans tot het ontwikkelen van een allergie. Om een allergie te voorkomen of te behandelen moet je ervoor zorgen dat de weerstand weer sterker wordt, de darmen beter functioneren, wat doen aan de jeuk die de dieren vaak hebben en eventueel de voeding aanpassen.

Hoe frustrerend is het dan wanneer je dit alles aanpakt, voorzichtig bent met vaccinaties, medicatie etc. en je dier ontwikkelt een allergie of komt maar niet van de jeuk af?

Eén factor die vaak over het hoofd gezien wordt is de mentale balans. Zolang een dier mentaal niet in balans is, is hij ook vatbaarder voor allerlei fysieke problemen.

Een van de belangrijkste veroorzakers van een mentale disbalans is stress. Vaak zeggen eigenaren “maar mijn hond/paard heeft geen stress” “hij vind likken nu eenmaal fijn”, “ze heeft altijd al niet stil kunnen staan op de poetsplaats”, “dat schrikkerige zit nu eenmaal in het karakter”, “hij kan makkelijk alleen thuis blijven, we horen nooit klachten van de buren”. Maar is het wel normaal gedrag? Dat je hond niet blaft als hij alleen is, hoeft niet te betekenen dat hij geen moeite heeft met alleen zijn. Onrust bij een dier kan ook zorgen voor stress. Maar soms laten dieren helemaal niets zien van stress. Het zijn dan echte binnenvetters of mooi-weer-spelers. Vaak zie je bij die dieren alleen een verhoogde spanning in de hals of onderrug.

Doe je niets aan deze zichtbare en onzichtbare onrust of stress, dan heb je grote kans dat een behandeling voor een allergie niet aanslaat.

Gelukkig kun je met essentiële oliën of Bach Bloesems je dier mentaal weer in balans brengen. Zo kan de essentiële olie van lavendel helpen bij angst en nervositeit en ceder bij onzekerheid.

Van de Bach Bloesems heb je misschien ook al wel gehoord. Vaak als een dier angstig of onzeker is wordt gezegd dat je Bach Rescue moet geven. Hoe teleurstellend als dan blijkt dat het voor je dier niet werkt. Dat is vaak ook logisch, want Bach Rescue is een echt EHBO-middel dat bij trauma, verwonding of hevige schrik perfect werkt. Alleen bevat het maar 5 van de 38 Bach Bloesems en laat het karakter van jouw dier nu net niet passen bij die vijf Bloesems.

Wil je je dier dus echt goed helpen, dan moet je uitzoeken welke Bach Bloesems passen bij je dier.

Heeft je dier last van jeuk of een allergie en wil je weten hoe je dat het beste kunt behandelen?
Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek via praktijk@paardenhond.nl