hond immuunsysteem

We zijn het ons vaak niet bewust of staan er niet bij stil, maar veel van de klachten die we bij onze dieren zien, komen door een verlaagd of niet goed functionerend immuunsysteem (de weerstand). Het immuunsysteem zorgt ervoor dat bacteriën, schimmels en virussen die het lichaam binnendringen (infectie) opgeruimd worden. Daarnaast speelt het immuunsysteem een grote rol bij de wondgenezing en het opruimen van ontstekingen.

Klachten als een slechte wondgenezing, terugkerende infectie of een allergie zijn een teken van een niet goed functionerend immuunsysteem. Het immuunsysteem kan niet sterk genoeg zijn om bacteriën etc. op te ruimen of het immuunsysteem reageert te heftig op een stof waar normaal geen reactie op moet zijn, waardoor een allergische reactie optreedt.
Het immuunsysteem kan door verschillende factoren niet meer goed werken.

Je kunt dan denken aan:

  • (verkeerde) voeding
  • vaccinaties
  • medicatie
  • chemische middelen tegen parasieten (vlooien, teken en wormen)
  • stress

Al deze factoren dragen bij aan het verzwakken of ontregelen van de weerstand.
Krijgt je paard steeds hoefzweren? Heeft je hond geregeld een hotspot? Heeft je dier last van jeuk? Dan is het belangrijk dat je het immuunsysteem gaat ondersteunen.

Verschillende dingen die je kunt doen om de weerstand te verhogen:

  1. Oppassen met stress

Wanneer een dier stress ervaart dan maakt het lichaam een stofje aan wat cortisol of stresshormoon genoemd wordt. Dit stresshormoon heeft een negatieve invloed op de weerstand, waardoor een dier (geldt ook voor jezelf) gevoeliger is om een infectie op te lopen of een allergische reactie te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke stressfactoren aanwezig zijn en hoe je die kunt verminderen.

  1. Zorgen voor passende voeding

Wanneer de voeding niet past bij de behoefte die een dier heeft (bv te weinig vitaminen/mineralen, te veel suiker, te veel energie) dan kan het lichaam niet voldoende bouwstoffen opnemen of krijgt het juist te veel van niet nuttige stoffen binnen. Als er te weinig bouwstoffen aanwezig zijn, dan kan het lichaam bepaalde eiwitten, enzymen en vitaminen niet aanmaken/opnemen die nodig zijn voor een goed werkend immuunsysteem. Bij te veel (onnodige) voeding, zie je dat afvalstoffen zich ophopen in het lichaam die voor een ontregeling van de weerstand zorgen. Zorg er daarom voor dat je passende voeding hebt bij de leeftijd, training en behoefte van je dier.

  1. Pas op met chemische middelen

Vaccinaties, medicatie en chemische middelen tegen vlooien, teken en wormen bevatten stoffen die belastend zijn voor het lichaam en die moeilijk uitgescheiden worden. Hierdoor hopen zij zich op en dit zorgt voor belasting van het immuunsysteem, waardoor je dier gevoeliger wordt voor het ontwikkelen van een allergie. Tegenwoordig zijn er allerlei testmethoden en alternatieven voor deze middelen, waardoor je de belasting van het lichaam kunt verminderen.

  1. Ondersteun het lichaam met natuurlijke middelen

Er is een groot scala aan natuurlijke middelen, zoals essentiële oliën en kruiden, die de weerstand kunnen verhogen. Zo kun je je dier 1x per dag een combinatie van tea tree en citroen essentiële olie geven. Voor kleine en middelgrote honden doe je van elke olie 1 druppel op een stukje kaas of in lauw honingwater over het voer. Grote honden kunnen van elke olie 2 druppels krijgen en paarden/pony’s geef je 3 druppels op een stukje appel of in lauw honingwater over het voer. LET WEL OP dat je oliën gebruikt die geschikt zijn voor inwendig gebruik. Twijfel je of een olie geschikt is? Stuur dan een bericht naar praktijk@paardenhond.nl 
Daarnaast is het kruid Echinacea purpurea of Echinacea angustifolia. Beide komen van verschillende delen van de plant, maar werken goed om de weerstand te verhogen. Je kunt zowel het gedroogde kruid als de tinctuur inzetten.
Bovenstaande middelen kun je geven zodra je merkt dat de weerstand verlaagd is of als kuur preventief. In beide gevallen geef je de middelen 14 dagen. Bij langer gebruik zie je dat het effect vermindert. Door een stopperiode in te lassen zorg je ervoor dat wanneer je de kuur herhaalt deze weer optimaal effect heeft.
Heeft je dier last van terugkerende hotspots, allergieën, neusuitvloeiing, infecties of willen wonden niet goed genezen? Kijk dan eens wat je kunt verbeteren op de bovenstaande punten.

 

Kom je er niet uit of wil je advies? Stuur dan een bericht naar: praktijk@paardenhond.nl