paard hond poep

Wie let er wel eens op of kijkt ernaar? De poep van je dier? Weet jij welke informatie je hier uit kunt halen?
De meeste mensen letten niet op de consistentie, kleur en samenstelling van de poep van honden of de mest van paarden. Zeker als een hond los in het bos zijn behoefte kan doen en de stal voor je wordt uitgemest. Terwijl de ontlasting van je dier heel veel informatie geeft over de gezondheid van je dier.

Wat is eigenlijk normale poep of mest? Normale ontlasting moet stevig zijn, maar niet te stevig, en niet overmatig ruiken.

Wanneer je de poep van je hond moet opruimen, dan moet je het goed kunnen vastpakken en het moet de consistentie hebben van een sigaar. Stevig en hij buigt niet om als je de drol in het midden vastpakt. De kleur is vaak licht tot donker bruin. Bij paarden moet je stevige mestballen hebben die stukjes ruwvoer bevatten. Je moet ze makkelijk op de mestvork weg kunnen scheppen, zonder dat er wat plakkerigs achterblijft. Daarnaast moet er niet of weinig geur aan zitten.

Vaak zie je echter dat hondenpoep wat plakkerig is en meestal wat dun van consistentie. Bij paarden kun je de mest soms ruiken als een zurige lucht in de stal en zijn de ballen wat zacht en plakken aan elkaar. In ernstige gevallen zie je bij paarden koeienvlaaien liggen en bij honden een waterige brij als van een goulashsoep. Dit zijn allemaal tekenen dat de ontlasting van je dier niet optimaal is.

De poep niet vast en de mest wat dun. Is dat nou wel zo erg? Ja dat is het!! Wanneer de ontlasting niet optimaal is, dan functioneren de darmen ook niet optimaal. 70-80% van het afweersysteem dat verantwoordelijk is voor de gezondheid ontstaat in de darmen. Als de darmen niet goed werken, dan zie je dat het afweersysteem te zwak is waardoor een dier sneller ziek wordt. Aan de andere kant krijg je dat het afweersysteem ontregelt raakt, waardoor je meer kans hebt op het ontwikkelen van allergieën zoals voedselallergie, vlooienallergie en zomereczeem.

Belangrijk is dat de voeding past bij je dier. Dus de juiste voedingsmiddelen in de juiste verhouding, eventueel aangevuld met supplementen om de darmen even extra te ondersteunen. Honden zijn carnivoren en zijn dus vleeseters. Hun voeding moet voor het grootste deel bestaan uit vlees eventueel aangevuld met wat groente en/of vitaminen en mineralen. De meeste standaard diervoeders bevatten te veel koolhydraten in de vorm van granen, mais en aardappel. Hier weten de darmen van de hond niet goed raad mee, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Bij paarden zien we dat ze vaak te veel energie binnenkrijgen dan dat ze nodig hebben. Voor een paard moet het rantsoen bestaan uit voldoende ruwvoer. Dit is voor een gemiddeld paard van 600 kilo al gauw zo’n 12 kilo hooi en nog meer voordrooghooi. Eventueel kun je dit aanvullen met wat vitaminen en mineralen. Tot een gemiddeld arbeidsniveau hebben ze hier genoeg aan. Daarboven moet de energie aangevuld worden door bijvoorbeeld extra plantaardige olie te geven. Ook bij paarden zien we dat ze vaak te veel koolhydraten binnen krijgen die dan kunnen zorgen voor koliek.

Is de ontlasting van je dier niet mooi vast, dan kun je supplementen toevoegen, naast aanpassing van voer, om de darmen te verbeteren. Je kunt dan denken aan pre- en probiotica in de vorm van oligo-sacchariden, vlozaad en bacteriën. Wil je hier hulp bij, dan hoor ik het graag: praktijk@paardenhond.nl