Eikenprocessierups

Soms krijg je op de vreemdste plekken inspiratie voor een blog. Zo ook deze keer tijdens de Avond4Daagse.
We wonen in een bosrijke omgeving en wandelen is heerlijk, maar tijdens de Avond4Daagse viel ons op dat er toch wel erg veel nesten met eikenprocessierupsen op de route aanwezig waren. En ook op plekken dat de kans op aanraking voor mens en dier groot is.

Zo kwam ook de eerste hulpvraag binnen over wat te doen bij een paard met irritatie door de processierups.

De eikenprocessierups dankt zijn naam aan het feit dat hij in processie op zoek gaat naar voedsel. Dit doet hij voornamelijk ’s nachts. Je ziet ze dan in lange colonnes over de stammen en soms op de grond lopen op zoek naar verse blaadjes.

De rupsen hebben een grijs-grauwe kleur en hun zijden zijn lichter gekleurd. Ze hebben ook lange (brand)haren. Ze komen tevoorschijn in mei en zijn volwassen in juni/juli.
Ze komen samen in windsel of nesten die bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Deze nesten zie je vaak aan de zonzijde van een eikentak.

De brandharen van de rupsen zijn de boosdoeners die de jeuk veroorzaken. Elke rups bevat ongeveer 700.000 brandharen. Deze haren zijn 0,3 millimeter groot en hebben weerhaakjes. Wanneer een rups zich bedreigd voelt schiet hij de brandharen af en deze kunnen door verspreiding door de wind wel 100 meter rond het nest overlast geven.

In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders, maar het gevaar voor mens en dier is dan nog niet geweken. De nesten blijven namelijk achter en kunnen wel 5 jaar blijven hangen als er niets aan gedaan wordt. Deze nesten bevatten nog steeds miljarden brandharen.
Zolang ze hoog in de boom zitten is er nog niet veel aan de hand. Problemen ontstaan zodra een nest valt of de rupsen hebben het nest lager op de stam gemaakt.
Hoe warmer het wordt des te lager op de boom ze gaan zitten en dat is wat dit jaar steeds meer gezien wordt.

Dit is vooral voor dieren een probleem. Snuffelende honden, maar ook grazende paarden kunnen sneller in aanraking komen met de brandharen.
Waar contact met de brandharen bij ons en onze paarden leidt tot hevige jeuk, huiduitslag, oogontstekingen en astmatische aanvallen, kan het contact met deze haren bij honden dezelfde reactie geven maar ook dodelijk zijn.

Zie je bij je dier huidirritatie, jeuk, brandende ogen en heb je het vermoeden dat je dier met de brandharen van de rups in aanraking is gekomen? Was je dier dan grondig met water en spoel halsband en dekjes ook goed af of doe ze in de wasmachine.
Daarnaast kun je de irritatie van de huid behandelen met een mengsel van jojoba-olie, lavendel en pepermunt.
Je neemt 100 ml jojoba-olie en voegt daar 25 druppels lavendel olie en 10 druppels pepermunt olie aan toe.
De lavendelolie is een natuurlijk antihistaminicum en gaat de jeuk en de allergische reactie tegen. Pepermunt olie heeft een zeer verkoelende werking, waardoor de huid sneller tot rust komt en de “brand” eruit gaat.

Is je dier ook benauwd? Maak dan een emmer heet water (+/- 2 liter) en doe daar 10 druppels pepermunt, 20 druppels lavendel en 20 druppels eucalyptus in. Laat je dier de stoom die vrij komt inademen. Dit zorgt voor het openen van de luchtwegen en een betere zuurstofopname.
Met een paar uur zie je de verlichting optreden en komen huid en luchtwegen weer tot rust. Deze middelen kun je ook voor jezelf gebruiken als je last hebt van de brandharen.

Ga je wandelen in de buurt van eikenbomen? Let dan dus goed op waar je hond snuffelt en je paard graast. Controleer de omgeving goed.

Wil je meer weten over de oliën en hoe je deze in kunt zetten? Stuur dan een bericht naar praktijk@paardenhond.nl