hond pollen hooikoortsIedereen kijkt uit naar de lente, maar het is ook het seizoen waarin een aantal voorjaarsklachten de kop weer opsteekt. Sommige dieren hebben moeite met het wisselen van hun winterkleed naar hun zomervacht, anderen krijgen last van de pollen in de lucht.

Maar kan dat eigenlijk wel? Een pollenallergie bij hond of paard?
Ja, dat kan. Pollenallergie (hooikoorts), is een bekende allergie bij honden en iets minder bekend bij paarden.

Een allergische reactie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op stoffen (allergenen) die door het dier worden ingeademd of waar de huid mee in contact komt. Bij een pollenallergie is stuifmeel de boosdoener.

Overdreven reactie immuunsysteem
Het immuunsysteem, ook wel de weerstand van het lichaam genoemd, zorgt ervoor dat organismen of stoffen die niet in het lichaam thuishoren (lichaamsvreemde stoffen) onschadelijk gemaakt worden.
Dit onschadelijk maken kan op verschillende manieren:
– Voorkomen dat de indringer het lichaam binnendringt: dit gebeurt door een goede (intacte) barrièrefunctie van de huid en de slijmvliezen in bijvoorbeeld de luchtwegen en darmen.
– De indringer zo snel mogelijk uitscheiden: bijvoorbeeld niezen en hoesten bij het inademen van irriterende stoffen.
– De indringer vernietigen: als de indringer de barrièrefunctie weet te passeren en in de bloedbaan terechtkomt, reageert het immuunsysteem door antistoffen aan te maken om zo de bedreiging uit te schakelen. Dit wordt ook wel een ontstekingsproces genoemd.
– De indringer inactiveren: inkapselen dient om verdere verspreiding van de indringer te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het inkapselen van een hardnekkige splinter.
Zoals je ziet is het immuunsysteem een zeer complex proces dat uit verschillende stappen bestaat én van veel factoren afhankelijk is. Doordat het zo complex is kan er ook op veel fronten iets ‘fout’ gaan. Een allergische reactie is zo’n ‘fout’.

Hoe herken je een pollenallergie bij je hond of paard?
Zodra het eerste stuifmeel door de lucht vliegt krijgt het dier last van klachten. Jeuk, roodheid, vachtproblemen en ontstekingen zijn de meest voorkomende symptomen. Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen korstjes op hun kop of geïrriteerde ogen. Je ziet ze dan met de bek/mond over de grond of langs hun poten/benen schuren. Bij paarden zie je vaak het schudden met het hoofd als symptoom. Ook op de luchtwegen kan stuifmeel een ‘astmatische’ reactie veroorzaken, net als bij de mens. Dieren worden dan kortademig en benauwd.

Wanneer je allergische klachten bij je dier waarneemt die jaarlijks terugkeren en (vaak) vrij plotseling – met name in het voorjaar en de zomer – de kop opsteken, is een pollenallergie niet uitgesloten.

Wat kun je er tegen doen?
Een allergie ontstaat vaak door afvalstoffen die zich in de loop der jaren hebben opgehoopt in het lichaam. Er is al een heel proces aan vooraf gegaan voordat de allergie zichtbaar wordt. De behandeling bestaat dan ook uit een acute aanpak, waarbij de ontstekingsreacties en de jeuk tegen gegaan worden en een lange termijn aanpak.

Bij de korte termijn aanpak wil je ervoor zorgen dat de allergische reactie zo snel mogelijk stopt. Dit kan onder andere door het inzetten van middelen die lavendel, scutellaria of diverse extracten van bomen en planten bevatten.
De lange termijn aanpak moet ervoor zorgen dat de afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen en de weerstand weer optimaal gaat functioneren. Dit kan door middel van een reinigings-, detox- of drainagekuur. Daarnaast is het inzetten van omega-3, probiotica en weerstandskruiden nodig om het systeem weer in balans te krijgen.

Heb je het vermoeden dat je paard of hond last zou kunnen hebben van een pollenallergie?
Neem dan contact op via praktijk@paardenhond.nl voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen kijken hoe we je dier van zijn klachten af kunnen krijgen.