Logo Academie Wit2

Opleiding Myofascial Equine Therapist

Leer werken met het unieke Myofasciale Pijnprotocol vlgs. Methode Schachinger

M.E.T is een complete behandelstrategie met doelgerichte behandelmethodes voor paarden. Wij maken gebruik van Equine Dry Needling methode Schachinger, dat al sinds jaren internationaal zeer succesvol door dierenartsen, chiropractors en fysiotherapeuten toegepast wordt.

Zie jij spanningen in de paarden?
Ben jij ook iemand die het direct ziet als er spierspanningen in de hals van het paard zitten? Als een paard zijn kaak verkrampt of een pijnlijke rug heeft? Ga je dan ook direct kijken of een paard voldoende bewegingsvrijheid heeft om ontspannen te kunnen lopen? En wil je deze paarden direct helpen?

Dan is de beroepsopleiding Myofascial Equine Therapist passend voor jou.

Sharon rechtgericht

Verschillende professionals gingen je voor

“Als je je echt verder wilt verdiepen in de anatomie, bewegingsproblemen en behandeling daarvan raad ik de opleiding zeer aan” 



Sharon Jonas, Instructeur Academische Rijkunst

De Myofascial Equine Therapist Opleiding

In deze opleiding leer je alles over de niet-invasieve versie van de Equine Dry Needling, die je alleen bij methode Schachinger tegenkomt! Deze methode is de afgelopen 20 jaar door Andrea Schachinger ontwikkeld. Andrea is één van de eerste geweest die zich heeft verdiept in de spierketens en fascia van het paard en daardoor een zeer effectieve behandelmethode heeft ontwikkeld. Samen met Karis in Andrea de hoofd-d0cent van deze opleiding.

Je wordt geschoold in de unieke methode van Schachinger, door Andrea Schachinger zelf.
Je leert spierspanningen, blokkades triggerpoints en verklevingen in fascia door middel van bewegingsanalyses en palpaties te lokaliseren.
Je leert de verschillende spierketens en fascialijnen in het paard kennen om zo optimaal en effectief mogelijk te kunnen behandelen.
Je leert diverse aanvullende technieken, zoals massage, positional releases, ontspanningstechnieken, stretchen en equine taping.
Je kan na afronding van deze opleiding direct als gekwalificeerd MET aan het werk om bewegingsproblemen bij paarden op te lossen en eigenaren verder te helpen in de training van hun paard.
Je leert alles over anatomie, fysiologie, spierfysiologie, neurologie en pathologie in zowel praktijk als theorie.

Erkend door Collectief Alternatieve Therapeuten (CAT)
Beroepsvereniging die staat voor kwaliteit van de aangesloten therapeuten

Tevens is paarden-sportmassage conform de kwaliteitseisen van de VSPN ook onderdeel van de opleiding.

GRO erkende opleiding
cat_collectief_schild_internet

Jouw docent – Karin Groot Jebbink

Ik ben Karin Groot Jebbink en al ruim 15 jaar werkzaam als veterinair natuurgeneeskundige. Voordat ik met mijn praktijk begon ben ik afgestudeerd in de cel- en weefselleer waarbij ik ook geschoold ben om pathologieën in weefsel en cellen te herkennen. Dit heeft mijn interesse voor het ontstaan van ziekten aangewakkerd en ik ben mij gaan verdiepen in de oorzaak van ziekten. Waarom ontstaan ze en welke factoren spelen er in mee? Waarom wordt de ene wel ziek en de andere niet?

Al gauw kwam ik er achter dat via de wetenschap ook niet alles te verklaren en te behandelen is. Vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in de complementaire natuurgeneeskunde.Ik kwam er achter dat je veel ziekten kunt voorkomen als je de juiste maatregelen neemt, maar ook dat je soms niet ontkomt aan het inzetten van reguliere middelen. Dat maakt mijn visie anders. Het is niet of/of, maar en/en.

“Het beste van beide combineren, waardoor een unieke behandelmethode ontstaat.”

Praktijk Paard en Hond_V2

De andere docenten van de opleiding

Andrea Schachinger

Co-docent voor deze opleiding is niemand minder dan Andrea Schachinger zelf. Zij is onderzoekster, pionier en specialist op het gebied van Dry Needling bij mens en dier. Zij is ook ontwikkelaar van de opleiding Myofascial Equine Therapist en grondlegster van de Equine Dry Needling-methode Schachinger. Verder is ze ook gediplomeerd fysiotherapeute, rij-instructeur en paardentrainer. Samen met Karin zorgt zij dat jij de juiste kennis in deze opleiding krijgt om direct aan de slag te kunnen met dieren en problemen op te lossen.

Dat je het Myofascial Pijnprotocol volgens Schachinger in deze opleiding leert maakt deze opleiding totaal anders dan alle andere opleidingen die er zijn.

sizzle en ik jocko

Susan Speekenbrink

Myofascial Equine Therapist, Paardensportmasseur, Equine Kinesiotaping, Equine Chain taping, Aromatherapie, MLD-therapeut i.o.

Afbeelding2

Bianca ten Elshof

Myofascial Equine Therapist, Paardensportmasseur, Equine Kinesiotaping, Equine Chain taping, Aromatherapie, Paard Natuurlijk Gezond Consultant i.o.

Afbeelding1

Angelique van Arem

Myofascial Equine Therapist, Paardensportmasseur, Stalmanager

Een duidelijke koppeling naar de praktijk

“Het meest waardevolle aan de opleiding vond ik de stevige theoretische basis, gecombineerd met de praktische vaardigheden. Het is echt een opleiding en niet een ‘flauwe cursus’. Je moet studeren, oefenen en opdrachten maken. Karin is een wandelende encyclopedie en heeft enorm veel kennis. Ze kan boeiend vertellen en de theorie goed duidelijk maken. Ook met haar ervaring in het werkveld, kan ze duidelijk de koppeling maken naar de praktijk. Na het volgen van de opleiding heb ik echt het idee zelf aan de slag te kunnen als therapeut. Ik zou deze opleiding zeker aanraden” 



Yorinca Tijsma – De Bult/Steenwijk

Voor wie is deze opleiding?

Je bent een paardenprofessional met veel interesse in de beweging en het lichaam van het paard. Het vak Myofascial Equine Therapist biedt veel vrijheid en de mogelijkheid om er naar eigen inzicht invulling aan te geven. Zo kan je als zeflstandig ondernemer aan de slag gaan en een eigen praktijk beginnen. Maar wellicht past het je beter om een samenwerkingsverband aan te gaan met vakgenoten of een dierenartscombinatie. Of misschien vind jij je weg juist bij een manege of professionele stalling.

Je wilt een complete behandelstrategie met doelgerichte behandelmethodes leren. Je ziet spanning en verkramping en paarden en wil hun helpen.
De samenwerking met eigenaren en vakgenoten spreekt je aan. Je ziet het als je persoonlijke doelstelling altijd de beste oplossing voor het paard te vinden.
Je hebt aantoonbare ervaring in de omgang met paarden. Heb je dit niet of ben je jonger dan 21 jaar, dan kan het zijn dat je een toelatingsexamen moet afleggen.
Je wilt meer leren over biomechanica, behandelmethoden, massagetechnieken en nog veel meer, zoals training, omgang, zadel, hoeven, gebit en voeding. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten over de anatomie, fysiologie en neurologie van het paard en wordt de essentiële medische kennis uitgebreid behandeld. Natuurlijk leer je ook wanneer je een dierenarts moet inschakelen.
Je bent minimaal 21 jaar en in bezit van een MBO diploma. Er is verder geen speciale vooropleiding vereist.

Wat komt aan bod?

Tijdens de opleiding leer je verschillende onderwerpen. We splitsen de kennis in theoretische en praktische vakken.

Theoretische vakken:

  • Antatomie
  • Fysiologie
  • Spierfysiologie
  • Neurologie
  • Bewegings- en gangenleer
  • Biomechanica
  • Beenstanden en beengebreken
  • Hoefkunde
  • Pathalogie
  • Trigger Points
  • Referred releases
  • Nabehandeling

 

Praktische vakken

  • Bewegingsanalyse
  • Kreupelheden
  • Behandelmethode en behandelschema vlg. Schachinger
  • Massagetechnieken
  • Ontspanningstechnieken
  • Positional releases
  • Stretchen
  • Basis Equine Taping
  • Chain Taping
  • Ruitercoaching
  • Zadelkunde Gebitsverzorging
  • Anamnese
Praktische details van de opleiding
De totale opleiding is van september tot en met juli en bestaat uit 15 lesdagen verdeeld over 8 lesweekenden van een vrijdag en zaterdag.
De opleiding begint met een thuisstudie module waar uiterlijk 1 augustus mee begonnen kan worden. De thuisstudie module bevat ook een aantal huiswerkopdrachten die uiterlijk 20 augustus ingeleverd moeten worden.
Een aantal theoretische lessen worden online on-demand aangeboden. Vragen over deze lessen kunnen gesteld worden tijdens de Q&A avonden.
De opleiding bevat ook een aantal huiswerkopdrachten waar je 1-op-1 feedback op krijgt.
Al het lesmateriaal wordt aangeleverd in lesmappen en je krijgt toegang tot een online leeromgeving met extra materiaal, video's uit de lessen en online lessen.
Het is niet nodig om extra boeken te bestellen voor de lessen. Wel is er een literatuurlijst aanwezig met boeken die interessant zijn als aanvulling.
Tijdens de opleiding wordt er onder andere aandacht besteedt aan diverse aandoeningen bij het paard waarvoor als aanvulling een stage bij een dierenarts (10 uur) en hoefsmid (6 uur) afgerond moet worden.
Voor de pratijkdagen en oefeningen hoeft geen eigen paard meegenomen te worden. De opleiding heeft de beschikking over 2 locaties waar we paarden kunnen lenen.

Data van de opleiding

De opleiding start met een thuisstudiemodule. Deze module is direct beschikbaar na bevestiging van inschrijving en bevat de volgende vakken: Medische terminologie, Anatomie skelet en Video-opdracht, Anatomie Spieren, Osteologie, Artrologie, Myologie, Fascia, Pezen, Ligamenten. Met deze module kan gestart worden tot uiterlijk 1 augustus 2023 



Data 2023-2024

volgende data staan gepland voor de volgende opleidingsronde:

  • 8 & 9 september 2023
  • 6 & 7 oktober 2023
  • 8 & 9 december 2023
  • 9 & 10 februari 2024
  • 15 & 16 maart 2024
  • 19 & 20 april 2024
  • 7 & 8 juni 2024
  • 5 juli 2024 examen

Alle lesdagen vinden bij Dressuurstal Seren in Vorden plaats.

Het examen bevat een theorie- en een praktijkexamen en maakt onderdeel uit van de beroepsopleiding Myofascial Equine Therapist. Deze examens worden op dezelfde dag afgenomen en de uitslag is ook die dag bekend.

In een opleidingsjaar is slechts één opleiding gepland. Het is niet mogelijk om later in te stromen. Je kunt deelnemen als je op 1 september 2023 21 jaar of ouder bent.

Kosten 2023-2024

De investering voor de opleiding is inclusief:

  • oefendag en examen
  • readers, powerpoints & werkboeken
  • Myofasciale tool en tape
  • koffie/thee en versnaperingen
  • lunch

De totale investering is €3.024,- excl. BTW

Vroegboekkorting voor het laatste plekje!!!

Schrijf je nu in en krijg 1 lesdag cadeau.

Je betaald €2.874,- excl. btw

 

Betaling geschiedt vooraf voor de gehele opleiding. Zowel regulier als bij de vroegboekerkorting is het mogelijk om op verzoek in termijnen te betalen. Hiervoor wordt een meerprijs van 15% gerekend.

Nog meer ervaringen van cursisten?

 

Hoe gaaf is het om van de grondlegster van dry needling bij paarden te mogen leren. Haar ervaringen horen en begrijpen hoe de spierketens werken.

Ik was al enthousiast over haar opleiding “Advanced Equine Taping”, dus een diepgaande uitgebreide opleiding was een gemakkelijke en goede keus. De opleiding heeft met nog meer kennis en vaardigheden bijgebracht om paarden nog completer te kunnen behandelen.

Maak kennis met mij

Ik kom graag in contact met je om je te adviseren of deze opleiding bij je past. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan ik je meer over de opleiding vertellen. Het is voor mij heel belangrijk om de juiste kandidaten voor deze opleiding te selecteren, dus ik vind het heel fijn om vooraf even kennis te maken met je.

Er is maar beperkt plek voor deze opleiding omdat wij met een maximale groepsgrootte van 10 personen werken. Wij vinden het belangrijk dat de kandidaten gemotiveerd zijn en de groep mooi bij elkaar past.

Je kan vooraf natuurlijk ook al je vragen naar ons toe sturen. Alle berichten worden door ons persoonlijk en individueel beantwoord.

Karin Groot Jebbelink