Logo Academie Wit2

Opleiding Myofascial Equine Therapist

Leer werken met het unieke Myofasciale Pijnprotocol volgens Methode Schachinger

M.E.T is een complete behandelstrategie met doelgerichte behandelmethodes voor paarden. Wij maken gebruik van Equine Dry Needling methode Schachinger, dat al sinds jaren internationaal zeer succesvol door dierenartsen, chiropractors en fysiotherapeuten toegepast wordt.

Zie jij spanningen in de paarden?
Ben jij ook iemand die het direct ziet als er spierspanningen in de hals van het paard zitten? Als een paard zijn kaak verkrampt of een pijnlijke rug heeft? Ga je dan ook direct kijken of een paard voldoende bewegingsvrijheid heeft om ontspannen te kunnen lopen? En wil je deze paarden direct helpen?

Dan is de beroepsopleiding Myofascial Equine Therapist passend voor jou.

Sharon rechtgericht

Verschillende professionals gingen je voor

“Als je je echt verder wilt verdiepen in de anatomie, bewegingsproblemen en behandeling daarvan raad ik de opleiding zeer aan” Sharon Jonas, Instructeur Academische Rijkunst

De Myofascial Equine Therapist Opleiding

In deze opleiding leer je alles over het niet-invasieveMyofasciale Pijnprotocol, dat je alleen bij methode Schachinger tegenkomt!

Deze methode is een afgeleide van de Equine Dry Needling die de afgelopen 25 jaar door Andrea Schachinger is ontwikkeld.

Andrea is één van de eerste geweest die zich heeft verdiept in de spierketens en fascia van het paard en daardoor een zeer effectieve behandelmethode heeft ontwikkeld.

Karin heeft samen met Andrea het unieke niet-invasieve Myofasciale Pijnprotocol opgezet.

Je wordt geschoold in de unieke methode van Schachinger, door Andrea Schachinger zelf.
Je leert spierspanningen, blokkades triggerpoints en verklevingen in fascia door middel van bewegingsanalyses en palpaties te lokaliseren.
Je leert de verschillende spierketens en fascialijnen in het paard kennen om zo optimaal en effectief mogelijk te kunnen behandelen.
Je leert diverse aanvullende technieken, zoals massage, positional releases, ontspanningstechnieken, stretchen en equine taping.
Je kan na afronding van deze opleiding direct als gekwalificeerd MET aan het werk om bewegingsproblemen bij paarden op te lossen en eigenaren verder te helpen in de training van hun paard.
Je leert alles over anatomie, fysiologie, spierfysiologie, neurologie en pathologie in zowel praktijk als theorie.

Erkend door Collectief Alternatieve Therapeuten (CAT)
Beroepsvereniging die staat voor kwaliteit van de aangesloten therapeuten

Tevens is paarden-sportmassage conform de kwaliteitseisen van de VSPN ook onderdeel van de opleiding.

GRO erkende opleiding
cat_collectief_schild_internet

Jouw docent – Karin Groot Jebbink

Ik ben Karin Groot Jebbink en al ruim 15 jaar werkzaam als veterinair natuurgeneeskundige. Voordat ik met mijn praktijk begon ben ik afgestudeerd in de cel- en weefselleer waarbij ik ook geschoold ben om pathologieën in weefsel en cellen te herkennen. Dit heeft mijn interesse voor het ontstaan van ziekten aangewakkerd en ik ben mij gaan verdiepen in de oorzaak van ziekten. Waarom ontstaan ze en welke factoren spelen er in mee? Waarom wordt de ene wel ziek en de andere niet?

Al gauw kwam ik er achter dat via de wetenschap ook niet alles te verklaren en te behandelen is. Vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in de complementaire natuurgeneeskunde.Ik kwam er achter dat je veel ziekten kunt voorkomen als je de juiste maatregelen neemt, maar ook dat je soms niet ontkomt aan het inzetten van reguliere middelen. Dat maakt mijn visie anders. Het is niet of/of, maar en/en.

“Het beste van beide combineren, waardoor een unieke behandelmethode ontstaat.”

Praktijk Paard en Hond_V2

De andere docenten van de opleiding

Andrea Schachinger

Co-docent voor deze opleiding is niemand minder dan Andrea Schachinger zelf. Zij is onderzoekster, pionier en specialist op het gebied van Dry Needling bij mens en dier. Zij is ook ontwikkelaar van de opleiding Myofascial Equine Therapist en grondlegster van de Equine Dry Needling-methode Schachinger. Verder is ze ook gediplomeerd fysiotherapeute, rij-instructeur en paardentrainer. Samen met Karin zorgt zij dat jij de juiste kennis in deze opleiding krijgt om direct aan de slag te kunnen met dieren en problemen op te lossen.

Dat je het Myofascial Pijnprotocol volgens Schachinger in deze opleiding leert maakt deze opleiding totaal anders dan alle andere opleidingen die er zijn.

sizzle en ik jocko

Susan Speekenbrink

Myofascial Equine Therapist, Paardensportmasseur, Equine Kinesiotaping, Equine Chain taping, Aromatherapie, MLD-therapeut i.o.

Afbeelding2

Bianca ten Elshof

Myofascial Equine Therapist, Paardensportmasseur, Equine Kinesiotaping, Equine Chain taping, Aromatherapie, Paard Natuurlijk Gezond Consultant i.o.

Afbeelding1

Angelique van Arem

Myofascial Equine Therapist, Paardensportmasseur, Stalmanager

Een duidelijke koppeling naar de praktijk

“Het meest waardevolle aan de opleiding vond ik de stevige theoretische basis, gecombineerd met de praktische vaardigheden. Het is echt een opleiding en niet een ‘flauwe cursus’. Je moet studeren, oefenen en opdrachten maken. Karin is een wandelende encyclopedie en heeft enorm veel kennis. Ze kan boeiend vertellen en de theorie goed duidelijk maken. Ook met haar ervaring in het werkveld, kan ze duidelijk de koppeling maken naar de praktijk. Na het volgen van de opleiding heb ik echt het idee zelf aan de slag te kunnen als therapeut. Ik zou deze opleiding zeker aanraden” Yorinca Tijsma – De Bult/Steenwijk

Voor wie is deze opleiding?

Je bent een paardenprofessional met veel interesse in de beweging en het lichaam van het paard. Het vak Myofascial Equine Therapist biedt veel vrijheid en de mogelijkheid om er naar eigen inzicht invulling aan te geven. Zo kan je als zeflstandig ondernemer aan de slag gaan en een eigen praktijk beginnen. Maar wellicht past het je beter om een samenwerkingsverband aan te gaan met vakgenoten of een dierenartscombinatie. Of misschien vind jij je weg juist bij een manege of professionele stalling.

Je wilt een complete behandelstrategie met doelgerichte behandelmethodes leren. Je ziet spanning en verkramping en paarden en wil hun helpen.
De samenwerking met eigenaren en vakgenoten spreekt je aan. Je ziet het als je persoonlijke doelstelling altijd de beste oplossing voor het paard te vinden.
Je hebt aantoonbare ervaring in de omgang met paarden. Heb je dit niet of ben je jonger dan 21 jaar, dan kan het zijn dat je een toelatingsexamen moet afleggen.
Je wilt meer leren over biomechanica, behandelmethoden, massagetechnieken en nog veel meer, zoals training, omgang, zadel, hoeven, gebit en voeding. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten over de anatomie, fysiologie en neurologie van het paard en wordt de essentiële medische kennis uitgebreid behandeld. Natuurlijk leer je ook wanneer je een dierenarts moet inschakelen.
Je bent minimaal 21 jaar en in bezit van een MBO diploma. Er is verder geen speciale vooropleiding vereist.

“Het volgen van de opleiding heeft me persoonlijk veel kracht en voldoening gegeven. Het besef dat dit vakgebied nooit ophoudt te evolueren, biedt een voortdurende bron van groei en voldoening”

Ik zou de opleiding Myofascial Equine Therapist zonder twijfel aan anderen aanbevelen, en hier zijn de belangrijkste redenen waarom:

 • Ervaring met sportpaarden: Net zoals ik, als je een passie hebt voor sportpaarden en het gevoel hebt dat er ruimte is voor verbetering, biedt deze opleiding de kans om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het geluk en de gezondheid van deze paarden.
 • Verrijkende ervaring: Diepgaande theoretische kennis: De opleiding biedt een diepgaande theoretische onderbouwing van hoe het paardenlichaam functioneert, met een focus op spierketens in plaats van geïsoleerde spieren. Dit stelt je in staat om efficiënter en effectiever te werken.
 • Waardevolle eye-openers: De opleiding heeft me belangrijke inzichten verschaft, zoals het besef dat spieren en fascia de sleutel zijn tot het begrijpen van problemen bij paarden. Ook heb ik geleerd dat voelen, door middel van palpatie, vaak waardevoller is dan alleen maar kijken naar bewegingen of röntgenfoto’s.
 • Ondersteuning en samen leren: De opleiding biedt niet alleen waardevolle kennis, maar ook toegang tot een geweldige mentor in de vorm van Karin. Daarnaast heb je de kans om te leren en te groeien binnen een fantastische groep medestudenten.
 • Gun anderen dezelfde ervaring: Ik gun iedereen dezelfde geweldige ervaring die ik heb gehad met deze opleiding. Bovendien, elke sportpaard verdient het om behandeld te worden door een Myofascial Equine Therapist

Karin Nouwens

Veni Vidi Vici

Sportmassage Wedstrijdpaard BV

 

Linet Holtkuile Ammervelde Paarden

“De opleiding Myofascial Equine Therapist heeft geholpen om een dieper begrip te krijgen van hoe de spieren en fascia in het paardenlichaam samenwerken voor vrije en soepele beweging, evenals wat er gebeurt bij blessures en spanning”

Ik zou de opleiding Myofascial Equine Therapist zonder twijfel aan anderen aanbevelen en hier zijn de belangrijkste redenen waarom:

 • Effectieve behandeling: Door het toepassen van het Myofasciale pijnprotocol en ontspanningsmassage, werd duidelijk hoe effectief deze benadering is voor het verminderen van pijn en het herstellen van ontspanning in beweging, zowel mentaal als fysiek bij paarden.
 • Positieve lesgroep en begeleiding: De opleiding bood een ondersteunende en prettige lesgroep en duidelijke begeleiding. De sfeer was samenwerkend, wat heeft bijgedragen aan het worden van goede therapeuten.
 • Belang van theoretische kennis: Tijdens de opleiding werd duidelijk hoe belangrijk theoretische kennis is, en hoe deze kennis in de praktijk wordt toegepast om effectieve therapie te bieden.
 • Leerzame praktijklessen: De praktijklessen waren leerzaam, omdat ze de mogelijkheid boden om de reacties van het paard te zien, te voelen en te ervaren. Dit hielp om het belang van de verbinding tussen alles in het paardenlichaam te begrijpen.
 • Persoonlijke groei: De opleiding heeft niet alleen inhoudelijk veel opgeleverd, maar ook persoonlijke groei mogelijk gemaakt, waaronder zelfvertrouwen in het vermogen om paarden en hun eigenaren te helpen.
 • Samenwerking en plezier: De opleiding heeft geleid tot het ontmoeten van een fijne groep medestudenten en het besef van het belang van samenwerking om paarden vrijer en ontspannener te laten bewegen, wat zowel paarden als eigenaren/ruiters meer plezier oplevert.
 • Toekomstige samenwerking: De opleiding heeft de basis gelegd voor toekomstige samenwerking en ervaringsuitwisseling met medestudenten, en benadrukt het belang van voortdurende ontwikkeling om paarden optimaal te begeleiden.
 • Waardevol voor de paardensport: Voor iedereen actief in de paardensport die zich afvraagt over paardengedrag, blessures, en het welzijn van paarden, is deze opleiding waardevol en biedt het inzicht in het optimaliseren van samenwerking met paarden.

Linet Holtkuile
Ammervelde Paarden

“Fascinerend, boeiend, verrijking de beste stap die ik gezet heb het afgelopen jaar”

Ik zou de opleiding Myofascial Equine Therapist zonder twijfel aan anderen aanbevelen en hier zijn de belangrijkste redenen waarom:

 • Aanpassing van mijn training voor welzijn: Ik heb geleerd om te luisteren naar wat mijn paard aangeeft en mijn training daarop aan te passen, met de nadruk op het welzijn en de biomechanica van mijn paard. Hierdoor krijg ik een happy atleet.
 • Persoonlijke motivatie: Ik werd gemotiveerd om de opleiding te volgen omdat ik met mijn eigen paard tegen uitdagingen aanliep en wilde begrijpen hoe deze op te lossen.
 • Fascinatie voor fascia: Een info avond over fascia op internet wekte mijn interesse, omdat fascia een cruciale rol speelt in het lichaam en problemen kunnen ontstaan als het uit balans is.
 • Enorme kennis van Karin en de andere instructeurs: Ik vond de opleiding Myofascial Equine Therapist door Karin Groot-Jebbink en Andra Schahinger aan de Academie Paard&Hond geweldig vanwege de enorme kennis van de instructeurs.
 • Verrijkende lesdagen: De opleiding bood elke lesdag een ander boeiend onderwerp en bracht veel nieuwe inzichten voor het welzijn en de gezondheid van paarden. De opleiding behandelde een breed scala aan onderwerpen, waaronder fascia, spierketens, biomechanica, bewegingsleer, triggerpoints, massage, spierfysiologie, en ziekteleer.
 • Ervaring met het Myofasciale protocol: Ik pas het Myofasciale protocol dat ik tijdens de opleiding heb geleerd regelmatig toe en zie aanzienlijke verbeteringen bij mijn paarden. Mijn leerlingen behalen ook goede resultaten in wedstrijden.
 • Persoonlijke groei en zekerheid: De opleiding heeft geleid tot mijn persoonlijke groei en meer zelfvertrouwen in het herkennen van onbalans bij paarden en de mogelijke gevolgen ervan. Ik heb enorm veel kennis opgedaan.
 • Verrijking van kennis en kunde: Ik beveel de opleiding ten zeerste aan aan anderen die geïnteresseerd zijn in fascia en spierketens als speerpunten in hun opleiding. Ik beschouw het als een verrijking en geloof dat anderen dezelfde ervaring zullen hebben.

 

Dorien Rusink-Jansen
Myofascial Equine Therapist, Paardensport massage,
Dressuur instructie

Wat komt aan bod?

Tijdens de opleiding leer je verschillende onderwerpen. We splitsen de kennis in theoretische en praktische vakken.

Theoretische vakken:

 • Anatomie
 • Fysiologie
 • Spierfysiologie
 • Neurologie
 • Bewegings- en gangenleer
 • Biomechanica
 • Beenstanden en beengebreken
 • Hoefkunde
 • Pathologie
 • Trigger Points
 • Referred releases
 • Nabehandeling

 

Praktische vakken

 • Myofasciaal Pijnprotocol vlg. Schachinger
 • Bewegingsanalyse
 • Kreupelheden
 • Massagetechnieken
 • Ontspanningstechnieken
 • Positional releases
 • Stretchen
 • Equine Taping
 • Ruitercoaching
 • Zadelkunde
 • Gebitsverzorging
 • Anamnese
Praktische details van de opleiding
De totale opleiding is van september tot en met juli en bestaat uit 15 lesdagen verdeeld over 8 lesweekenden van een vrijdag en zaterdag.
De opleiding begint met een thuisstudie module waar uiterlijk 1 augustus mee begonnen kan worden. De thuisstudie module bevat ook een aantal huiswerkopdrachten die uiterlijk 15 augustus ingeleverd moeten worden.
Een aantal theoretische lessen worden online on-demand aangeboden. Vragen over deze lessen kunnen gesteld worden tijdens de Q&A avonden.
De opleiding bevat ook een aantal huiswerkopdrachten waar je 1-op-1 feedback op krijgt.
Al het lesmateriaal wordt aangeleverd in lesmappen en je krijgt toegang tot een online leeromgeving met extra materiaal, video's uit de lessen en online lessen.
Het is niet nodig om extra boeken te bestellen voor de lessen. Wel is er een literatuurlijst aanwezig met boeken die interessant zijn als aanvulling.
Tijdens de opleiding wordt er onder andere aandacht besteedt aan diverse aandoeningen bij het paard waarvoor als aanvulling een stage bij een dierenarts (10 uur) en hoefsmid (6 uur) afgerond moet worden.
Voor de pratijkdagen en oefeningen hoeft geen eigen paard meegenomen te worden. De opleiding heeft de beschikking over 2 locaties waar we paarden kunnen lenen.

Data van de opleiding

De opleiding start met een thuisstudiemodule. Deze module is direct beschikbaar na bevestiging van inschrijving en bevat de volgende vakken: Medische terminologie, Anatomie skelet en Video-opdracht, Anatomie Spieren, Osteologie, Artrologie, Myologie, Fascia, Pezen, Ligamenten. Met deze module kan gestart worden tot uiterlijk 1 augustus 2024 Data 2024-2025

volgende data staan gepland voor de volgende opleidingsronde:

 • 6 & 7 september
 • 4 & 5 oktober
 • 13 & 14 december
 • 14 & 15 februari 2025
 • 14 & 15 maart
 • 16 & 17 mei
 • 13 & 14 juni
 • 4 juli examen

Alle lesdagen vinden in Vorden plaats.

Het examen bevat een theorie- en een praktijkexamen en maakt onderdeel uit van de beroepsopleiding Myofascial Equine Therapist. Deze examens worden op dezelfde dag afgenomen en de uitslag is ook die dag bekend.

In een opleidingsjaar is slechts één opleiding gepland. Het is niet mogelijk om later in te stromen. Je kunt deelnemen als je op 1 september 2024 21 jaar of ouder bent.

Kosten 2024-2025

De investering voor de opleiding is inclusief:

 • 1x online lesavond
 • toegang tot online Academie
 • oefendag en examen
 • readers, powerpoints & werkboeken
 • Myofasciale tool en tape
 • koffie/thee en versnaperingen
 • lunch

De totale investering is €3.147,- excl. btw

Betaling geschiedt vooraf voor de gehele opleiding. Het mogelijk om op verzoek in termijnen te betalen. Hiervoor wordt een meerprijs van 15% gerekend.

Irina de Rooij

“Na jaren van opleidingen volgen kan ik nu echt zeggen dat deze opleiding de ontbrekende puzzelstukjes die ik toch nog had, waardoor ik toch op zoek ging naar weer een opleiding, nu op zijn plaats gevallen zijn.

Ik ben veel zelfverzekerder in mijn werk geworden. Dit komt én door de volledigheid van de opleiding, de kennis van Karin en Andrea én de begeleiding die we kregen.
Ik kijk nu al uit naar de masterclasses die zullen volgen.

De stof is ontzettend uitgebreid, alle onderwerpen komen aan bod.
In mijn werk krijg ik vaak vragen van klanten of ik toevallig ook wat verstand heb van: zadels, tandartsen, bitten.
Nu kan ik zeggen… ja en weet ik waar ik op moet letten en bij problemen ze te adviseren om contact
met een specialist op te nemen. Heel fijn!

 

facebook event

Maak kennis met mij

Ik kom graag in contact met je om je te adviseren of deze opleiding bij je past. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan ik je meer over de opleiding vertellen. Het is voor mij heel belangrijk om de juiste kandidaten voor deze opleiding te selecteren, dus ik vind het heel fijn om vooraf even kennis te maken met je.

Er is maar beperkt plek voor deze opleiding omdat wij met een maximale groepsgrootte van 10 personen werken. Wij vinden het belangrijk dat de kandidaten gemotiveerd zijn en de groep mooi bij elkaar past.

Je kan vooraf natuurlijk ook al je vragen naar ons toe sturen. Alle berichten worden door ons persoonlijk en individueel beantwoord.

Karin Groot Jebbelink
foto marije

Leren om paarden te behandelen met de juiste basiskennis en mooie zachte technieken

“Na mijn opleiding tot CranioSacraal therapeut had ik gevoel dat ik toch nog wat tools in mijn rugzakje miste.
Ik wilde graag nog iets toevoegen wat ook weer goed aansloot bij mijn andere opleiding en zo kwam ik terecht bij technieken om het fascia te behandelen.
Na wat rondvragen en zoeken op internet kwam ik bij Academie Paard & Hond terecht. De informatie op de website was duidelijk en de les inhoud sprak mij aan.


Ik heb Karin gemaild en gevraagd of deze opleiding een aanvulling zou kunnen zijn op de technieken die ik al kende vanuit de CranioSacraal opleiding.

Ik kreeg snel een reactie op mijn vragen en heb ik
mij ingeschreven voor de opleiding. Hier heb ik geen moment spijt van gehad en nog steeds heel blij met wat ik op de opleiding heb
geleerd.
De lesstof is duidelijk en overzichtelijk ingedeeld. Karin kan goed uitleggen en heeft een hele brede kennis over paarden en de werking van het lichaam. De gastdocenten hebben eveneens veel kennis van de onderwerpen waar zij in lesgeven.
Ook de verschillende technieken zoals tapen, masseren en stretchen die je leert geven veel mogelijkheden om toe te passen in je eigen behandelingen.


Het mooie van de opleiding is dat je steeds beter de verbanden gaat zien en dit weer toe kunt passen in de behandelingen.
Het heeft mij mooie handvaten gegeven om een paard nog beter te kunnen behandelen en problemen te herkennen. Het herkennen van de fascia lijnen en de daarmee werkende biomechanica geeft veel duidelijkheid en beantwoord weer veel vragen als waarom problemen ontstaan en nog belangrijker hoe je dit kunt behandelen.

Ik zou de opleiding zeker aanraden als je paarden wilt behandelen met de juiste basiskennis en mooie zachte technieken.


Ik vond het eigenlijk jammer dat de opleiding niet langer duurde. Vond het veel te leuk en jammer dat het jaar er alweer op zat. Maar kom graag terug voor de toekomstige bijscholingen” Marije Berends – De Vinci Equine CranioSacraal en Bodywork

www.davinci-equinebodywork.nl