hond energie

Lokale huidproblemen zoals hotspots, schimmelinfecties, jeuk of kale plekken wordt vaak verweten te ontstaan door problemen met het immuunsysteem of de voeding.
Daar wordt dan een behandelplan op gemaakt, waarbij de voeding aangepast wordt en het immuunsysteem versterkt wordt. Eigenaren passen op met chemische middelen zoals vaccinatie, ontwormen en anti-vlooien en anti-teken middelen, omdat die de huidproblemen kunnen triggeren.

Vol goede moed wordt alles aangepakt, maar het probleem blijft toch sluimerend aanwezig. Gefrustreerd wordt er gestopt met de behandeling en gaat alles weer terug naar het oude, net als het huidprobleem dat weer volledig de kop opsteekt. Dan maar weer over op reguliere medicatie en alle bijwerkingen voor lief nemend.

Wat over het hoofd gezien wordt, is dat problemen in de huid of met de huid ook vanuit de spieren of de wervelkolom kunnen komen.

Alternatieve oorzaken

Spieren kunnen een trauma oplopen, zoals een scheuring, verrekking, stijfheid of triggerpoints. Deze kunnen ontstaan door een ongeluk, verkeerde training of voeding. Bij een spierprobleem zie je dat de doorbloeding in dat gebied ook belemmerd is. Niet alleen de doorbloeding van de spier zelf, maar ook het omliggende gebied. Dus ook de huid raakt minder doorbloed. Daardoor kunnen voedingsstoffen niet goed naar de huid, maar kunnen afvalstoffen ook niet goed afgevoerd worden. Hierdoor wordt de huidweerstand verminderd en zie je dat de huid gevoeliger wordt voor bijvoorbeeld bacteriën en schimmels, maar ook dat er heftiger gereageerd wordt op bijvoorbeeld insectenbeten en contact met bepaalde stoffen. Met een ontsteking, infectie of hotspot tot gevolg.

Door een ongeluk, verkeerde beweging of verkeerde training/belasting kunnen blokkades in de wervelkolom ontstaan. In het gebied waar een blokkade aanwezig is zie je dat de zenuwen ook niet meer voldoende werken of geïrriteerd raken. Dit kan zorgen voor onvoldoende aansturing van de huid en kan een vervelend prikkelend gevoel in de huid geven. Als reactie hierop gaat het dier vaak schuren, krabben en likken. De huid raakt hierdoor geïrriteerd, krijgt kale plekken en raakt uiteindelijk beschadigd. Bij beschadiging zie je vaak dat ook bacteriën en schimmels de plekken gaan aantasten.

De hond gaat krabben of bijten en er ontstaat een hotspot. Bij paarden zie je dat ze veel op die plek aan het schuren zijn, waardoor kale plekken en beschadigingen ontstaan.

Het blijkt ook dat er een relatie bestaat tussen de plek waar een huidprobleem en een blokkade in de wervelkolom aanwezig is. Relaties die we vaak zien zijn:

 

Halswervels → voorpoten

Voorste deel borstwervels → voorpoten, schouders, oksels

Achterste deel borstwervel → borstkast

Voorste deel lendenwervels → buik

Achterste deel lendenwervels → achterpoten, rond geslachtsorganen

Staartwervels → anaalklieren, rond anus

Wat kun je zelf doen?

Heeft je hond of paard een huidprobleem op een specifieke plek, voel dan in die regio de spieren af door voorzichtig met je vinger druk uit te oefenen (palperen). Let op gevoelige plekken, plekken met spanning, huid die rilt/trilt of een negatieve reactie die je krijgt op het drukken.

Hetzelfde doe je langs de wervelkolom. Geef druk met je vingers aan weerszijde van de wervelkolom en let op de reactie van je dier. Let op plekken van warmte of koude of het trillen van de huid of uitingen van pijn.

Reageert je dier hierop, dan is het belangrijk dat je een therapeut inschakelt die ervoor kan zorgen dat de problemen in de spier of wervelkolom behandeld worden. Hierdoor kan de weerstand van de huid weer herstellen en kan de heling van het huidprobleem beginnen.

Om de heling te ondersteunen kun je oppervlakkig de huid behandelen met natuurlijke middelen zoals essentiële oliën en natuurlijke huidherstellende zalven (klik hier voor de cursus Aromatherapie).

Mocht je een paard of hond hebben met een terugkerend huidprobleem, zoals lokale schimmel, jeuk, hotspot etc. en je wilt weten hoe je dat het beste kunt aanpakken, maak dan een afspraak voor een gratis gezondheidsstrategie sessie via praktijk@paardenhond.nl of via het contactformulier.