vlooien teken voorjaar Het is weer voorjaar en de eerste teken zijn alweer gesignaleerd. Het vervelende aan teken is dat ze de borrelia burgdoferi spirocheet bij zich kunnen dragen, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Er zijn trouwens ook al onderzoeken bekend waaruit blijkt dat niet alleen teken de borrelia kunnen overbrengen, maar dat muggen dat ook al kunnen. Daarom is het meer dan ooit belangrijk om de weerstand hoog te houden, zodat ook bij een muggenbeet het immuunsysteem sterk genoeg is om de spirocheet aan te pakken.

Er zijn diverse methoden mogelijk om ervoor te zorgen dat teken gedood worden als ze bijten. De meeste hondeneigenaren grijpen naar de chemische middelen zoals bravecto of advantix.

Deze middelen komen via de huid in het bloed van de hond terecht. Als een teek de hond dan bijt krijgt de teek het middel binnen en gaat dan dood. Helaas is de hond dan al wel gebeten en er is gebleken dat dan al de borrelia in de bloedbaan van de hond terecht kan komen. De hond kan dus toch besmet raken. Het beste is dus om de teken te weren. Bij paarden zijn de chemische middelen nog niet standaard in gebruik, maar ook paarden kunnen gebeten worden. Vaak merken we het niet, omdat we paarden minder vaak controleren.

Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die ervoor zorgen dat teken überhaupt je dier niet bijten. Zo kun je door middel van essentiële oliën een geurscherm aanbrengen die teken niet fijn vinden. Je kunt dat doen door in een plantenspuit aan 1 liter lauwwarm water essentiële oliën toe te voegen (10 druppels tea tree, 10 druppels eucalyptus, 10 druppels lavendel en 5 druppels citroengras) en goed te schudden. Door een emulgator toe te voegen kun je de spray keer op keer gebruiken.

Ook kun je je dier inmasseren met diatomeeënaarde of een halsband met keramiek of barnsteen kralen laten dragen, zodat de teken op afstand blijven.

Een gezond en schoon dier is niet aantrekkelijk voor teken. Daarom is het belangrijk dat je dier zo min mogelijk afvalstoffen heeft opgeslagen in zijn cellen. Dat begint al bij zo schoon mogelijke voeding. Voor de hond het liefst vers vlees of in ieder geval brokken zonder granen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Paarden moet zo sober mogelijk gevoerd worden. Dus als basis ruwvoer aangevuld met vitaminen en mineralen. Mocht krachtvoer toch nodig zijn, dan vrij van granen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Verder zorgt een twee jaarlijkse reinigingskuur ervoor dat opgeslagen afvalstoffen het lichaam goed uit komen.

Wat moet je doen als je dier een teek heeft? Allereerst zorgen dat de teek heel uit je dier komt. Dus met een speciale tekentang de teek, zonder verdoving, weghalen. Meestal wordt gezegd dat, wanneer een teek binnen 24 uur weggehaald wordt, de kans op de ziekte van Lyme klein is. Helaas blijkt dat de borrelia ook al binnen 24 uur na de beet het lichaam in kan komen. Dus daarom altijd preventief behandelen tegen borrelia na een tekenbeet. De teek kun je eventueel bewaren met datum en plaats erbij. Mocht je dier symptomen krijgen van de ziekte van Lyme, dan kan de teek ingestuurd worden voor aanvullend onderzoek.

Na het weghalen van de teek kun je de beet ontsmetten met een druppel essentiële olie Tea Tree, colloïdaal zilver of een all-septicum.

Om de ziekte van Lyme te voorkomen kunnen diverse middelen ingezet worden. Door de volgende stappen te volgen verklein je de kans op het oplopen van de ziekte van Lyme na een tekenbeet.

 1. De infectie bestrijden. Dit kan door kaardebol tinctuur te geven en daarnaast colloïdaal zilver. Kaardebol zorgt ervoor dat de spirocheet weer in het bloed komt en het colloïdaal zilver werkt als een antibioticum en dood de spirocheet. Ook de weerstand moet ondersteund worden door kruidenpreparaten met bijvoorbeeld kattenklauw en rode zonnehoed erin.
 2. Afvoeren van toxinen. Deze toxinen worden achtergelaten door de spirocheten en kunnen klachten veroorzaken. Middelen die zorgen voor de afvoer van toxinen zijn chlorella, groene leem, schüsslercelzouten en reinigende kruiden, zoals mariadistel en guldenroede of de essentiële olie van jeneverbes.
 3. Het lichaam helpen herstellen. Voor een goed herstel zijn gezonde darmen nodig, daarom is het verstandig om een probioticum te geven. Daarnaast kunnen een multivitamine, vitamine C, magnesium en zink geven worden. Een kuur van weerstandskruiden is ook in de herstelperiode van belang.

Het herkennen van de ziekte van Lyme in een vroeg stadium is belangrijk voor het succesvol behandelen van de ziekte. De ziekte van Lyme is een multisystemische ziekte die verschillende organen aantast. Veel voorkomende symptomen bij dieren zijn:

 • Plotselinge wisselende kreupelheid die zo’n 4 dagen duurt.
 • Koorts
 • Verminderde eetlust
 • Uitdroging
 • Sloomheid, niet willen bewegen
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Aantasting van de nieren
 • Vergrote milt

Heeft je dier één van deze symptomen na een tekenbeet, ga dan altijd direct naar de dierenarts.

Wil je meer weten over de natuurlijke bestrijding van vlooien en teken kijk dan eens naar de masterclass “Vlooien en teken, natuurlijk verdreven”