In de natuurgeneeskunde wisten we het al langer, maar de wetenschap is er nu ook uit. De basis van een goede gezondheid bevindt zich in de darmen. Dat de fysieke gezondheid afhangt van de gezondheid van de darmen lijkt logisch, maar wist je dat ook de mentale gezondheid afhangt van goed functionerende en bevolkte darmen?

Hoe zit dat nu eigenlijk?

De darmen zijn een meters lang systeem voor het verwerken van voedsel. De darmen van een carnivoor (hond) en herbivoor (paard) verschillen in lengte van elkaar. De darmen van de hond zijn korter en daarom geschikter voor het verteren van vlees en de darmen van een paard zijn langer en daarom geschikter voor het verteren van plantaardig materiaal.

De vertering begint bij het paard al in de mond en bij de hond in de maag, hier kom ik een andere keer op terug. Voor nu gaan we alleen kijken naar de darmen.

De darmen van een hond en een paard kunnen dus ieder een ander soort voedsel verteren. Deze vertering vindt aan de ene kant plaatst door enzymen. Dit zijn stofjes die bepaalde voedingsstoffen afbreken, zodat ze opgenomen kunnen worden.

Een ander belangrijk onderdeel van het verteringsproces zijn de bacteriën in de darmen. Deze bacteriën zijn van cruciaal belang voor een goede vertering en goede opname van bacteriën.

In de darmen heb je goede en slechte bacteriën en deze bacteriën kunnen prima naast elkaar leven, zolang de slechte bacteriën niet de overhand krijgen.

Hiervoor is het noodzakelijk dat de darmen de juiste voeding binnen krijgen. En daar gaat het vaak fout bij onze dieren.

Wat we zien is dat onze dieren vaak te suikerrijk voer krijgen. En bij suikerrijk voer moet je niet alleen denken aan bijvoorbeeld de suikers van een suikerklontje en de suikers vermeld op de verpakking van het voer (meestal worden deze, vooral bij hondenvoer, niet vermeld maar dat even ter zijde). Maar ook de verstopte suikers in granen, zoals rijst, tarwe, mais, melasse en suikers in de vorm van zetmeel zoals in de aardappel.

Deze suikers worden voor het grootste gedeelte verteerd in de dunne darm, maar zodra er meer suikers binnen komen dan de dunne darm kan verteren, ontstaan er problemen. Er komen dan te veel onverteerde suikers in de dikke darm en daar kunnen de goede bacteriën in de dikke darm niet tegen. Het gevolg is dat ze afsterven en dat de slechte bacteriën de overhand krijgen.

Je krijgt dan vaak te maken met ontlastingsproblemen of kolieken.

Maar dat niet alleen. Doordat de darmflora verstoord is raakt ook de darmwand overprikkeld. Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen, dus het lichaam krijgt niet genoeg bouwstoffen binnen. De darmen bevatten na de hersenen de meeste zenuwcellen. Bij een verstoorde darm raakt dus ook het zenuwstelsel verstoord en de darmen zorgen ook nog eens voor 70% voor een goed functionerend immuunsysteem. Is de darmflora en daarmee dus de darmwand verstoord, dan raakt ook het immuunsysteem verstoord.

Wat krijg je dan? Klachten zoals ontstekingen (in gewrichten, organen, huid), allergieën, huidklachten en klachten van de vacht. Ook zijn dieren dan gevoeliger voor het oplopen van ziektes die normaal gesproken door het immuunsysteem geweerd worden. En je ziet dat dus ook de mentale balans kan veranderen, omdat de hersendarm-as verstoord raakt.

Zoals je dus ziet ligt aan de basis van een goede gezondheid een goed functionerend darmstelsel.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de darmgezondheid van je dier optimaal te houden.

Nummer 1 is de juiste voeding. Zonder de juiste voeding kun je je dier allerlei extra middeltjes geven, maar dat is dweilen met de kraan open.

Voor honden bestaat de ideale voeding uit vlees (25-75%), vet (+/-12%), voldoende vitaminen en mineralen, weinig koolhydraten (<40%) en liefst geen granen, geur-, kleur- en smaakstoffen.

Paarden hebben ruwvoer nodig als de basis voor elk dieet. Ruwvoer in de vorm van gras, hooi, stro (niet te veel) en luzerne. Een paard moet minimaal 1,5-2 kilo per 100 kilogram lichaamsgewicht aan ruwvoer krijgen. Daarnaast moeten er vitaminen en mineralen toegevoegd worden, omdat die in het huidige ruwvoer te weinig aanwezig zijn. Krachtvoer is vaak pas nodig bij intensieve training of bij drachtige en zogende merries.

Houdt er wel rekening meer dat dit voedingsschema kort door de bocht is, maar het dekt wel de belangrijkste factoren.

Is de voeding op orde en moet de darmflora herstellen? Dan moet je pre- en probiotica gaan geven. Prebiotica bijvoorbeeld in de vorm van psylliumvezels en probiotica zijn commercieel te verkrijgen. Eventueel aangevuld met L-glutamine.

Met deze twee maatregelen zet je al een goede stap in de richting om de darmflora van je dier te optimaliseren en zo de fysieke en mentale klachten te helpen verminderen.

Heeft jouw paard of hond een verstoorde darmwerking of wil je weten of dit het geval is? Vraag dan HIER een gratis NatuurlijkGezondGesprek aan.