Vorige maand heb ik geschreven over de invloed van stress op gezondheidsproblemen.

Vooral de link met de spijsvertering en het immuunsysteem is toen besproken. Klik hier om dit terug te lezen.

Maar niet alleen stress heeft invloed op het lichaam. Alle soorten emoties hebben invloed op het functioneren van organen en op de gezondheid. Hier sta je vaak niet bij stil, maar in onze taal komt dit ook vaak naar voren.

                “een blok of knoop in je maag hebben”

“je gal spuwen”

“iets op je lever hebben”

Andersom is dit ook het geval. Het niet goed functioneren van je organen kan bepaalde gevoelens naar boven brengen.

Dit hele fenomeen is niet alleen bij mensen zo, maar ook bij dieren.

Ook bij dieren zien we relaties tussen hun emoties of gedragingen en de organen.

Door hier inzicht in te krijgen, kun je achterhalen waar de problemen van het dier vandaan komen.

Vijf verbindingen tussen emoties en organen

Zo is er een relatie te leggen tussen de boosheid, woede, agressie en frustratie van een dier en de lever. Zodra een dier deze emoties laat zien, dan kan de lever ondersteuning gebruiken. Maar niet alleen de emoties zijn te zien als gevolg van een disbalans in de lever, maar ook pees-, spier- of oogproblemen kunnen bij deze dieren makkelijker ontstaan. Andersom kunnen emoties ook storingen in organen met zich meebrengen.

Nemen we angst, dan is daar een relatie met de nieren. In de uitdrukking “ik voel het aan mijn water” zien we dat terug komen. Een disbalans in de nieren kan angst veroorzaken, maar ook andersom. Angst kan een disbalans in de nieren veroorzaken met als gevolg dat een dier ook gevoeliger is om problemen te krijgen in bijvoorbeeld lage onderrug, gewrichten en blaas.

Veel emoties komen ook terug bij het hart; je hart vasthouden, mijn hart stond even stil, waar het hart vol van is stroomt de mond van over. Deze zijn niet zo één twee drie te merken bij dieren, maar bij dieren zie je wel dat ze emotioneel overgevoelig zijn en zeer sterk reageren op hun baasjes of ruiter. Als die niet goed in hun vel zitten, dan zijn de dieren ook moeilijker en gevoeliger in omgang. Deze dieren hebben ook sneller last van spijsverteringsproblemen.

Longen en verdriet hebben ook een link met elkaar. Verdriet door het verlies van een maatje, kan ervoor zorgen dat een dier zich gaat afsluiten en emotioneel stijf wordt. Deze stijfheid kun je ook terug zien in de beweging. Als deze emotionele afsluiting aanhoudt dan zie je ook dat het dier vatbaarder wordt voor luchtwegproblemen en vacht- en huidproblemen.

Als laatste de relatie tussen de maag en gepieker. Deze relatie zie je ook terug in gezegden als, “iets ligt zwaar op de maag” of “ergens mee in je maag zitten”. Gepieker zie je bij dieren die veel in hun hoofd bezig zijn, dus moeilijk bereikbaar zijn, of die altijd zo’n fronsende zorgelijke blik hebben. Deze dieren zijn vaak ook gevoeliger voor het ontwikkelen van voedselallergieën, maagproblemen en darmkrampen. Maar bijvoorbeeld een maagzweer kan dus ook mentaal een belasting zijn, waardoor het dier zich afsluit voor contact of juist erg dwingend en opdringerig wordt.

Fysiek en mentaal behandelen

In deze vijf voorbeelden zie je dat emoties en de fysieke gezondheid een nauwe relatie met elkaar hebben. Zodra bepaalde emoties de overhand krijgen of te lang aanwezig blijven, heb je kans dat er bijbehorende fysieke problemen gaan ontstaan.

Zodra fysieke problemen aanwezig zijn is het ook belangrijk om te zorgen dat de bijbehorende emotie ook weer in balans komt.

Wordt bij de behandeling van een fysiek probleem alleen daar de focus op gelegd en niet gekeken naar de emoties of mentale balans van het dier, dan zal het fysieke probleem niet volledig verdwijnen en na het stoppen van de behandeling snel weer terug komen.

Mentale disbalansen en negatieve emoties zijn heel goed te behandelen met essentiële oliën. Zodra je de emoties behandelt, behandel je ook gelijk het bijbehorende orgaan en zorg je voor algehele verbetering van je gezondheid. Deze therapie kun je ook zelf leren toepassen.