weerstand hondHet wordt weer kouder, natter en winderiger en de weerstand moet alle zeilen bijzetten.
De dagen worden korter en het weer is aan het veranderen. We zijn weer in de herfst beland.

Dit is het seizoen waarin het lichaam weer moet wennen aan de kou en de natte winderige dagen die eraan komen. Dit gaat, bij ons mensen, vaak samen met snotneuzen en hoesten. Ook bij onze dieren zien we dat ze vatbaarder zijn voor allerlei virussen en infecties, zoals kennelhoest en influenza. Ook het eerste geval van rhinopneumonie is alweer bekend.

De verandering in leefomgeving zorgt ervoor dat dieren vatbaarder worden.

In de winter zitten de deuren en ramen vaker dicht en komen honden en paarden minder buiten. Door minder frisse lucht blijven virussen meer in de omgeving hangen en is er meer kans dat ze door onze dieren en ook onszelf opgepikt worden. De blootstelling aan zonlicht is minder, waardoor de weerstand ook zwakker wordt.

Door minder zonlicht wordt ook de ruiperiode gestart. Dit kost het lichaam ook energie en dat gaat ten koste van de afweer.

De weerstand kan in deze tijd van het jaar wel een boost gebruiken.

Om je dier zonder problemen de herfst en winter door te laten komen kun je een aantal stappen nemen.

  1. Voeding

Gezonde voeding is van essentieel belang voor een goed functionerend immuunsysteem. Gezonde voeding bevat de juist voedingstoffen in de juiste hoeveelheid om te zorgen voor een goede spijsvertering. De darmflora blijft hierdoor gezond. Een gezonde darmflora is nodig voor een gezond immuunsysteem.

Voor honden is voeding dat uit veel vlees bestaat, weinig bewerkt is en geen kunstmatige voedings- geur- en kleurstoffen bevat van essentieel belang. Hierbij kun je denken aan versvlees of nog beter gefermenteerde voeding.

Bij paarden moet het rantsoen uit voldoende ruwvoer (9-12 kilo) bestaan. In de herfst en winter is dat voornamelijk hooi van goede kwaliteit eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen.

  1. Voldoende beweging en frisse lucht

Ook in de herfst en winter moeten dieren buiten kunnen lopen en frisse lucht kunnen inademen. Honden kunnen ook in de regen hun wandeling maken. Paarden vinden het niet erg om een aantal uren in de wei of paddock door te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat er frisse lucht in de stal en in huis kan komen zodat virussen minder kans krijgen.

  1. Reiniging

Het najaar is ook een uitstekend tijdstip om de half jaarlijkse reiniging aan je dier te geven. Zie hiervoor het artikel De grote herfstschoonmaak.

  1. Supplementen en kruiden ter ondersteuning

Om de weerstand een steuntje in de rug te geven kun je diverse supplementen en kruiden inzetten. L-Lysine is een aminozuur dat ervoor zorgt dat virussen zich in het lichaam minder goed kunnen vermenigvuldigen. Vitamine B6 zorgt voor meer aanmaak van afweercellen en zink ondersteunt de algehele werking van het immuunsysteem. Het kruid Echinacea is een weerstandbooster bij uitstek. Daarnaast kun je een combinatie van tea tree en citroen essentiële olie inzetten om te zorgen voor meer witte bloedcellen en het doden van bacteriën en virussen.

Met deze stappen zorg je ervoor dat je dier het hele jaar rond gezond blijft.