hond herfst weerstandDe rui in de herfst is het begin van de grote herfstschoonmaak.
In de herfst beginnen de dieren weer te verharen en bereidt het lichaam zich voor op de winter. Van oudsher is de winter het seizoen waarin er minder voedsel aanwezig is.

Voor de paarden verandert bijvoorbeeld het rantsoen langzaam van vol en vet gras in langere, ruwere vezels en later ook basten en twijgen. De voedingsbronnen bevatten stoffen die van belang zijn voor een goede gezondheid en een goede reiniging. Zo gaat het lichaam met zo min mogelijk belastende stoffen de winter in. Bij wolven/honden zorgt het ruien en het verbruiken van het lichaamsvet voor het afbreken en afvoeren van afvalstoffen zodat het lichaam opgeschoond wordt.

Belastende afvalstoffen moeten verwijderd worden.
Door hoe wij onze paarden en honden tegenwoordig houden is deze natuurlijke reinigingscyclus doorbroken. Terwijl juist nu het lichaam meer belastende stoffen binnenkrijgt door voeding, luchtvervuiling, antivlooien- en tekenmiddelen, ontwormingsmiddelen, vaccinaties en medicatie. Dus enerzijds reinigt het lichaam zichzelf minder door gebrek aan reinigende voedingsstoffen. Anderzijds komt het lichaam met steeds meer belastende stoffen in aanraking die als afvalstoffen opgeslagen worden.

Gezondheidsklachten doordat uitscheidingsorganen niet goed werken.
Normaal gesproken worden de afvalstoffen door longen, nieren, lever, lymfe en darmen uitgescheiden. Als het lichaam met te veel afvalstoffen te maken krijgt, kunnen deze organen ze niet meer goed afvoeren. Hierdoor blijven de belastende stoffen achter en kunnen ze op den duur gezondheidsklachten geven. Je kunt dan denken aan oor- en anaalklierontstekingen, jeuk, vettige vacht, allergie, verminderde wondheling, mok etc..

Detoxen voor een goede gezondheid.
Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het verstandig om 2x per jaar een reinigingskuur te geven aan je paard of hond.
De detox of reinigingskuur zorgt ervoor dat de uitscheidingsorganen meer geprikkeld worden en tegelijkertijd zorgt het voor ondersteuning van deze organen. Hierdoor worden de afvalstoffen beter en efficiënter afgevoerd.
De ideale periodes zijn de lente en nu, de herfst. Zo gaat je dier zonder belastende stoffen de winter in.

Er is altijd een ideale reinigingskuur voor jouw dier, zodat hij weer goed in zijn vel zit.
Er zijn diverse typen reinigingskuren of detox manieren. Niet elke methode is voor ieder dier geschikt. De groene leemkuur is de meest effectieve kuur. Door deze te combineren met de essentiële oliën van citroen, tea tree en jenevers, zorgt de kuur ervoor dat afvalstoffen en lichaamsvreemde materialen uit het lichaam gedreven worden en worden tegelijkertijd nieren, lever en darmen ondersteund. Een bijkomend voordeel is dat de groene leem zorgt voor aanvulling van mineralen en dat is nodig voor een goede gezondheid.

Oudere/jonge dieren of dieren die zwak zijn of medicatie krijgen, hebben baat bij een kuur op basis van kruidentincturen.
De groene leemkuur is voor zwakke of oude/jonge dieren te intensief. Voor deze dieren kan gekozen worden voor een complexkuur op basis van kruidentincturen. Hierin zitten kruiden die alle uitscheidingsorganen ondersteunen. Ook het inzetten van celzouten als reinigingsmiddel is voor deze dieren geschikt.
Voor dieren die medicatie krijgen is een complexkuur niet geschikt. In de complexkuren zitten kruiden die de werking van de lever beïnvloeden. Hierdoor kan het zijn dat de medicijnen anders of niet werken. Bij deze dieren is het verstandig om de nieren en darmen afzonderlijk te ondersteunen door middel van een kruidentinctuur specifiek voor de nieren en probiotica voor de darmen.

 

Het reinigen kost energie waardoor de belasting aangepast moet worden.
Meestal merk je niets aan je dier tijdens een kuur. Soms zijn de dieren een beetje hangerig. Dit komt doordat het lichaam veel energie gebruikt met het afvoeren van alle afvalstoffen. Vaak is er dan sprake van een grote vervuiling. Het kan voorkomen dat er tijdelijk wat meer ontlasting geproduceerd wordt door de afvoer van afvalstoffen, dit herstelt zich vanzelf weer.
Omdat het reinigen energie kost, is het goed om je dier niet extra te belasten tijdens de reinigingskuur. Normale beweging is wel goed en ondersteunt het reinigingsproces.

Wanneer een dier net gevaccineerd is, antibiotica heeft gehad, ontwormt is of medicatie heeft gehad, moet er een wachttijd van 3 weken aangehouden worden. Drie weken na de laatste toediening van de genoemde middelen mag pas begonnen worden met de reiniging. Als er te snel een reiniging ingezet wordt, kan de nawerking van de middelen teniet gedaan worden. Hierdoor kan het zijn dat bijvoorbeeld in het geval van antibiotica de ontsteking toch weer zijn kop opsteekt.

Mocht je willen weten welke reinigingskuur voor jouw dier geschikt is, vraag dan een vrijblijvende gezondheidsstrategiesessie aan via praktijk@paardenhond.nl