herfst paard artrose
Het najaar en de winter zijn de periodes van het jaar dat dieren met artrose extra last kunnen hebben. Je hond komt weer moeilijker in de poten, is strammer en pijnlijker als hij begint met lopen. Je paard heeft weer opstart moeilijkheden en loopt zelfs een beetje kreupel. Het wandelen en rijden is in het begin geen pretje en je merkt dat je dier pijn heeft.

Het lijken net dieseltjes, na een tijdje bewegen en lopen ze weer soepeler. De gewrichten moeten eerst weer opgewarmd en gesmeerd worden. In het najaar en de winter is dit nog duidelijker te zien. De temperaturen dalen, het wordt vochtiger en er vallen meer regenbuien. Vaak zijn dieren met artrose gevoelig voor kou en vocht. Hierdoor zie je meer klachten in het najaar en de winter.

Meer kans op opvlammen van ontstekingen. Het najaar en de winter zijn ook de seizoenen waarin de weerstand wat verminderd is. De rui kost het lichaam veel energie (link naar najaarsreiniging). Dit zorgt ervoor dat gewrichtsontstekingen bij artrose sneller ontstaan of gewrichten gevoeliger zijn voor ontstekingen. Hierdoor worden de gewrichten stijver en pijnlijker.

De nieren spelen ook een belangrijke rol. Tijdens de rui komen veel afvalstoffen vrij die opgeruimd moeten worden door onder andere de lever en de nieren. Als deze organen dat niet voldoende kunnen, blijven afvalstoffen achter en is er meer kans op last van gewrichten. De nier is, vanuit de Chinese geneeskunde bekeken, ook verantwoordelijk voor gezonde botten en gewrichten. Wanneer de nier(energie) verminderd is kunnen gewrichtsklachten ontstaan.

Seizoen, rui, weerstand en nieren spelen allemaal een rol bij het veroorzaken van de gewrichtsklachten. Omdat bij artrose veel factoren een rol spelen, zul je op diverse manieren je dier moeten ondersteunen om zo min mogelijk last te hebben van de artrose. Punten van aandacht zijn:

  • Training en beweging: door de training/beweging aan te passen en een goed bewegingspatroon aan te leren, worden spieren sterker en gewrichten en banden minder belast. De klachten worden dan al minder.
  • De nieren: om de kwaliteit van de gewrichten (en de afvoer van afvalstoffen) te bevorderen is een goede niergezondheid van belang. De nieren kun je ondersteunen door kruiden zoals brandnetel asperge, beredruif, zuurbes en berk
  • De rui en weerstand: deze kun je een handje helpen door reinigende kruiden in te zetten.
  • Kraakbeen: het gewrichtskraakbeen is vaak ook aangetast. Een gewricht is de plaats waar twee botten bij elkaar komen. Het kraakbeen is een stootkussen dat voor een soepele beweging zorgt. Een middel dat chondroitine, glucosamine en omega-3 bevat zorgt ervoor dat het kraakbeen niet verder beschadigd raakt.
  • Pijnstilling en ontstekingsremming: als het kraakbeen aangetast is, dan kan het bot beschadigen en kunnen ontstekingen ontstaan. Dit zorgt voor stijfheid en pijn bij het bewegen. Het dier heeft daarom een pijnstiller en ontstekingsremmer nodig. Natuurlijke pijnstillers zoals wierookboom, schietwilg, zwarte bes en brandnetel (ondersteunt ook de nieren) zorgen voor verlichting.
  • Seizoensinvloeden: door gember in te zetten worden de invloeden van kou en vocht op het gewricht verminderd. Ook is het soms nodig om het dier extra te beschermen door middel van een deken of jas.

Heeft jouw paard of hond last van artrose en wil je advies wat je het beste kan doen? Vraag dan HIER een gratis NatuurlijkGezondGesprek aan