hond natuurlijke gezondheid

In de zomervakantie werd iedereen opgeschrikt door het bericht dat kippenbedrijven op slot gingen en eieren uit de schappen in de winkel gehaald werden, omdat ze Fipronil bevatten.De concentratie was erg laag, maar de stof mag niet in voedingsmiddelen voorkomen en vandaar dat alles teruggehaald moest worden. Grote ophef, want onze gezondheid en die van onze kinderen zou gevaar kunnen lopen.

Toch raar dat iedereen in rep en roer is als zoiets aan het licht komt, maar dat we onze (huis)dieren klakkeloos allerlei chemische middelen toedienen tegen vlooien, teken, mijten, wormen etc.

Want wist je dat Fipronil de werkzame stof is van anti-vlooien en tekenmiddelen, zoals Beaphar Fiprotec/Fiprodog, Frontline, Virbac Effipro en Amflee?

Elke maand, 2 maanden, 3 maanden of hoe vaak je die middelen ook geeft, wordt je dier blootgesteld aan een aanzienlijke hoeveelheid Fipronil.

Maar dat is niet erg, want het middel is goedgekeurd. En daarom mogen we het klakkeloos toedienen. Het is veilig, wordt door instanties aangegeven.

Toch wel raar dat honden vaak jeuk hebben nadat ze zo’n middel gekregen hebben.

Wat mij nog het meeste verbaast is dat de overkoepelende organisatie van dierenspeciaalzaken aangeeft dat het geen kwaad kan, omdat het middel op de vacht/huid gedruppeld wordt en dus niet in het lichaam komt.

Hoezo, niet in het lichaam?? De huid zit vol met kleine bloedvaten die stoffen van buitenaf opnemen. Als stoffen niet door de huid opgenomen zouden worden, waarom gebruiken mensen dan nicotinepleisters, pleisters met pijnstillende middelen en smeren we bij gewrichtspijn een gel aan de buitenkant van onze knie?

Mijns inziens stellen we niet alleen onze dieren, maar ook onszelf onnodig bloot aan deze chemische middelen. Sta er maar eens bij stil hoe vaak jij of je kinderen je hond aait nadat je een anti-vlooien middel gegeven hebt. Jouw huid komt dan ook in aanraking met het chemische middel en via de huid komt het ook jouw bloedbaan binnen. Het zijn elke keer maar kleine beetjes, maar toch. Op den duur stapelt zich dat wel op in jouw lijf en nog meer in dat van je hond.

We zien steeds meer honden met huidproblemen, allergieën, anaalklierproblemen, ontstoken ogen en oren. En deze tendens loopt gelijk met het steeds meer toedienen van chemische middelen.

Bij de paarden zien we hetzelfde gebeuren. Steeds meer paarden hebben last van jeuk, zomereczeem, mok, huidproblemen zoals schimmelinfecties etc. Ook daarbij zien we toename van klachten door het steeds meer inzetten van chemische middelen.

In heel veel gevallen kun je de chemische middelen vervangen door natuurlijke middelen.

In deze blog zal ik alternatieven geven voor de anti-vlooien en tekenmiddelen. Dit zijn namelijk de middelen die het meest frequent gebruikt worden. En door deze te vervangen door middelen die geen schade aan de gezondheid toebrengen, is de kans kleiner dat je dier een gezondheidsprobleem zoals een allergie gaat ontwikkelen.

Zeker voor dieren die al kampen met gezondheidsproblemen is het een must om over te stappen naar natuurlijke middelen.

In latere blogs worden alternatieven voor andere chemische middelen besproken.

Voor het bestrijden van vlooien en teken kun je heel goed essentiële oliën inzetten. Deze oliën zorgen ervoor dat je hond minder aantrekkelijk wordt voor de vlooien en teken.

Essentiële oliën die goed werken zijn Tea Tree, Lavendel, Rozemarijn, Tijm, Citronella, Citroen eucalyptus, Ceder, Lemongrass en Geranium.

Je kunt van deze oliën een spray, olie of anti-vlooien en tekenhalsband maken.

Olie

Om een olie te maken meng je van de bovenstaande oliën een aantal druppels (5-10) in 30 ml dragerolie, bijvoorbeeld jojoba olie. Hiervan verdeel je gelijkmatig een kleine hoeveelheid over de vacht.

Spray

Je kunt ook een spray gebruiken. In plaats van jojoba-olie meng je de essentiële oliën met een beetje neutrale shampoo of Aloe Vera gel en voegt dit toe aan 500 ml lauw water in een plantenspuit.

Zo heb je een kant-en-klare spray die je voor het wandelen kunt gebruiken.

Puur

Om niet elke keer dat je hond even buiten is, de spray of olie te moeten gebruiken kun je als ondersteuning één keer per week één druppel pure Tea Tree olie tussen de schouderbladen en op de staartbasis aanbrengen.

Je kunt ook zelf een halsband maken die de vlooien en teken afweert.

Wil je leren hoe je dat doet?

Wil je weten hoe het komt dat je hond zo aantrekkelijk is voor vlooien en die van de buren niet?

Wil je leren zo effectief mogelijk de vlooien en teken buiten de deur te houden en daarnaast de gezondheid van je hond bevordert?

Binnenkort meer informatie hierover in mijn nieuwsbrief!