Zieke hond
Ik zie het zo vaak. Honden en paarden die tekenen, rode vlaggen, laten zien die aangeven dat het lichaam ondersteuning en hulp nodig heeft.
Terwijl de eigenaren het allemaal zo goed mogelijk proberen te doen voor hun dier, maar cruciale informatie missen. Waardoor ze juist dingen doen die het lichaam belasten in plaats van ondersteunen.

En het is echt een probleem.

Jonge honden met regelmatig terugkerende oorontstekingen. Paarden met elke najaar mok in de kootholtes. Steeds meer jeuk en vachtproblemen. Slecht herstellen van blessures. Toenemend aantal honden en paarden met een allergie of spijsverteringsklachten.

Zo had ik laatst een jonge hond in de praktijk van nog geen half jaar die terugkerende spijsverteringklachten had. Deze uitten zich in dunne brijige ontlasting en vreselijke stinkende windjes. Ook had ze na een vaccinatie blaasontsteking gekregen en milde jeukklachten.


Gelukkig waren deze eigenaren alert op deze signalen en kwamen ze voor een op maat gemaakt advies- en stappenplan. Door de voeding aan te passen, de vaccinatie te begeleiden en organen te ondersteunen, knapte het hondje zienderogen op. De ontlasting is weer normaal en ook de windjes zijn vermindert en stinken niet meer zo heftig. Ook de jeuk is verdwenen.

Dit hondje werd gelukkig direct geholpen en boft met oplettende eigenaren die bewust met de gezondheid van hun hond omgaan. Door op tijd in te grijpen zorgen we ervoor dat dit hondje een gezonde start heeft.

Zo gold dat ook voor een paard dat ik in behandeling kreeg. Deze merrie had een jaar daarvoor milde jeukklachten gekregen die vanzelf weer verdwenen. Nu kwam de jeuk terug en was deze erger. Daarnaast zag de eigenaar ook dat de vacht verslechterde en er meer schilfers op kwamen. De eigenaar gaf aan dat het paard vorig jaar medicatie en ontworming tegelijk gekregen had, waarna de klachten begonnen waren. Doordat de klachten vanzelf weer verdwenen zag ze geen reden om stappen te ondernemen. Totdat de klachten weer, en nu erger, terug kwamen.

Ik heb het paard doorgemeten en het bleek dat ze veel opgeslagen afvalstoffen en overbelaste lever en nieren had.  Door hiervoor de juiste supplementen in te zetten en de voeding iets aan te passen zag je het paard opknappen en verdwenen de jeuk en verbeterde de vacht.

Dit zijn zomaar twee voorbeelden van casussen waarin we vanuit de complementaire natuurgeneeskunde zoveel voor de dieren kunnen betekenen.
Naast het opstellen van een advies- en stappenplan is ook een goede voorlichting over de basisbehoeften van het dier erg belangrijk.

Het belang van goede passende voeding, beleid rondom vaccineren en ontwormen, alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen en wat er nodig is om een dier goed in zijn vel, zowel fysiek als mentaal, te laten zitten.

Dit is kennis waarvan ik vind dat die voor elke dierprofessional belangrijk is om te hebben, zodat je de honden en paarden die je behandelt echt goed kunt ondersteunen in gezond oud worden.

Wil jij hier meer over weten?
Wil jij je kennis over ziekte en gezondheid vergroten?
Wil je meer kunnen betekenen voor je diercliënten?